Medaljregn över Hornudden i cider-SM

Johan Sjöstedt kammade hem priser i samtliga kategorier när 2019 års Sverigemästerskap i hantverkarcider avgjordes.

Cidertillverkningen sker på ett musteri i Strängnäs.

Cidertillverkningen sker på ett musteri i Strängnäs.

Foto: Pressbild

Strängnäs2019-06-22 17:05

I söndags, 16 juni, vann Johan Sjöstedt och Pomologic SM i hantverkarcider för andra året i rad. Den här gången guld i samtliga klasser.

– Det känner superroligt, säger Johan Sjöstedt som van nio medaljer med olika cidersorter.

– Förra året vann vi också men jag trodde inte att vi kunde upprepa det i år igen, dels för att det var fler deltagare och högre konkurrans.

Sverigemästerskapen i hantverkarcider anordnades av Spritmuseet i Stockholm och juryn bestod av fyra personer. I årets upplaga deltog 90 bidrag från hela Sverige och tävlingen har vuxit sig allt mer populär. Johan Sjöstedt tog hem medaljer i de samtliga fyra kategorierna; torr, halvtorr, smaksatt och söt. Den förstnämnda är den svåraste kategorin eftersom processen för att tillverka torrt cider tar längre tid och är mer komplicerad för att inte få söt smak på cidern.

– Kvalitetsnivån på tävlingen har höjts så det kändes stort att i år vinna guld i alla klasser, säger Johan Sjöstedt.

Från förra årets tävling har Johan Sjöstedt och Hornudden utvecklats mer.

– Vi har blivit bättre rent produktionstekniskt och vet vilka äppelsorter som ska användas, sen också vad folk gillar, säger Johan Sjöstedt som vann mästerskapen med bland annat Cascade som är en humlad cider. Processen går till på ett liknade sätt som med öl.

Cidern tillverkas på ett musteri i Strängnäs och äpplena kommer bland annat från odlingen på Hornudden. Snart kommer cirka 500 nya träd att planteras ut.

– Det bästa med cidertillverkningen är att följa med i hela processen. Från att plantera träden till att cidern serveras i ett glas, säger Johan Sjöstedt.

– Det kastas mycket äpplen så det är en resurs att ta vara på, säger han om drivkraften bakom cidertillverkningen. Äppelodling och tillverkningen är något som vi fortfarande kan bryta ny mark på trots att vi odlat äpple i tusentals år, fortsätter Johan Sjöstedt.

Björklövcidern är ett exempel på hur Johan Sjöstedt hittat inspiration i cidertillverkningen. Ett äppelvin gjort på björklöv och han letar nya smaker och cidersorter till nästa år.

Årets tävlingsbidrag, Gravenstein Ice Ice baby, Aroma, Cascade och Rimfors vann alla guld i de professionella klasserna. Med den alkoholfria cidern kammade de hem en silvermedalj.

Om vinsterna säger Johan Sjöstedt att det är ett fantastiskt kvitto på att man gör rätt och att folk gillar det man gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!