Meja, 13, tävlar i vattenskidor: "Satsar på landslaget"

Regnrusk, molntäcke eller tregradigt vatten. Inget kan hindra Meja Delving, 13, från ett träningspass på vattnet. "Det roligaste är gemenskapen och peppen", säger hon.

"Det känns speciellt, för jag är typ den enda i Strängnäs som kör det här", säger Meja Delving, 13.

"Det känns speciellt, för jag är typ den enda i Strängnäs som kör det här", säger Meja Delving, 13.

Foto: Rasmus Ehrengren

Strängnäs2022-06-09 20:43

Tisdagar, torsdagar och ett flertal helger fördriver hon tiden på bryggan eller i vattnet ute i Barva, där Eskilstuna vattenskidklubb har sin verksamhet

– Det roligaste är gemenskapen och peppen man får när man kör. Och när jag åker vattenskidor känner jag mig fri, säger Meja Delving.

Hon gör sig redo på bryggan och tar på sig inte två, utan en skida. 

– I början kör du på två skidor, sedan får du börja släppa en och så småningom lär du dig att åka på en.

Det är den första juni, men Meja Delving gjorde årets första åk redan i början av april. Säsongen pågår till oktober och däremellan är det flera träningar och tävlingar som äger rum. Hon tävlar i slalom, men det finns även trick och hopp, berättar hon. 

– Jag tycker det är mest spännande hur man klarar sina mål, säger hon. 

Slalom går ut på att svänga runt flest bojar med högst hastighet och kortast linlängd. Damernas högsta hastighet är 55 kilometer i timmen, därefter kortas linan. Nu kör Meja Delving med en lina på 18,25 meter. Årets mål? Att klara 16 meter. 

undefined
Meja Delving fastnade för sporten när hon för tre–fyra år sedan hade friluftsdag hos Eskilstuna vattenskidklubb vid Barvalappen.
undefined
Edvard Ehrengren, 9, är också med i klubben och har åkt vattenskidor sedan tre års ålder.

För den som vill lära sig vattenskidor har hon flera tips. Vid starten gäller det att böja benen och hålla armarna raka.

– Lite som en köttbulle. När båten börjar dra reser man på sig försiktigt. Sedan ska du stå på vattenskidorna som du står på land. Du ska inte vara rädd, för då kan du dra in armarna och ramla hårt, säger hon. 

Klubben startades 1993 av bland andra Peter Johansson, som även är tränare till åkarna. Det finns 50 medlemmar, både landslagsåkare och konditionsåkare. 

– Att åka vattenskidor som fritidsintresse och som sport är två helt skilda världar. Vi har en bana och helt andra skidor än vad gemene man oftast har, säger Peter Johansson och jämför det med att åka slalom under skidsemestern och att tävlingsåka i samma sport. 

undefined
Ungdomarna spenderar gärna flera timmar på bryggan – för mycket finns att göra förutom att stå på skidorna, berättar Meja Delving. Åka ring, wakeboard och SUP är några. "Det näst bästa (efter vattenskidor, red. anm) är att bada i vattentunnan", säger Edvard Ehrengren.
undefined
Grejen med vattenskidor beskriver Peter Johansson som att det både är bra kroppsträning och att du enkelt ser din utveckling i och med att hastigheten mäts konstant.
undefined
Eskilstuna vattenskidklubb har omkring 50 medlemmar. Tony Skeppsvik, Sofie Helmestam och Christer Östlund är några som brukar synas till på bryggan.

Om du blir sugen på att testa finns, förutom klubben vid Barvalappen, möjlighet i Södertälje. Däremot ingenting i Strängnäs. 

Meja Delving har precis avklarat dagens åk och det var hennes bästa hittills i år.

– Jag tänker på tekniken, det mina coacher har sagt att jag ska tänka på, säger hon.

Vad har du för dröm inom sporten? 

– Att vara med i landslaget och åka någon stor tävling utomlands.

Klubbkompisen Andrea Gabrielsson, 14, som är från Eskilstuna och redan är med i landslaget:

– Jag tror att du kommer med till nästa år.

Karta: Barvalappen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!