Det var vid en pressträff i Eskilstuna under måndagen som regeringens stöd till regioner och kommuner presenterades. För Region Sörmland och länets kommuner innebär det ett tillskott på cirka 600 miljoner kronor – pengar som skjuts till för att lindra effekterna av coronapandemin samt få igång ekonomin.
Fördelningen mellan länets nio kommuner beräknas efter befolkningsmängd och för Strängnäs del innebär det ett tillskott på cirka 47 miljoner kronor.
– Kommunen har goda finanser och en bra ekonomisk kontroll. Sjuktalen har de senaste åren gått åt rätt håll och det ser överlag bra ut. Det här extra pengar ska användas för att satsa snarare än att undvika neddragningar, säger Jacob Högfeldt.
Han vill se ytterligare satsningar på såväl äldreomsorg och skola, som på trygghetsskapande åtgärder och hållbarhet.
– Det här är pengar som kan användas fullt ut. Bara det att vi har god kontroll på vår ekonomiska situation skapar ett lugn i kommunens verksamheter, säger Jacob Högfeldt.
Oppositionsrådet Mia Nerby (C) är något mer försiktig i sina förväntningar på det ekonomiska tillskottet.
– Jag har ännu inte fått bekräftat att det blir så stor summa för Strängnäs del. Som jag förstår det kan regionen komma att behålla en del av pengarna, säger Mia Nerby.
Hon vill invänta den nya skatteprognosen och förvaltningens arbete med nästa års budget innan hon drar för stora växlar på satsningen.
– Befolkningsstrukturen för Strängnäs påminner om läget för många andra kommuner, det vill säga att vi får allt fler äldre människor att ta hand om. Därför ser jag gärna satsningar för att utveckla äldreomsorgen samt mer sociala aktiviteter för gamla.
Mia Nerby befarar att fler känner av psykisk ohälsa i spåren av coronapandemin och tror att det är ett område som kommer att kräva extra resurser.
– Vi behöver också satsa pengar på skolan och då handlar det inte bara om att få upp betygen. Vi har flera barn som är i behov av särskilt stöd, vad gäller både pedagogiska och sociala insatser.
Av de 47 miljoner kronor som Strängnäs beräknas få utgörs 24,7 miljoner av ett generellt statsbidrag, 16 miljoner öronmärks för äldreomsorg samt 5,9 miljoner i det så kallade äldreomsorgslyftet.