En satsning som berör många Strängnäsbor, och inte minst barn som går på skolorna i Sundbyområdet, gäller naturreservatet Bresshammars hage på södra Tosterön.
Där vill kommunen anlägga en spång genom en värdefull alsumpskog, som i dag inte är tillgänglig för allmänheten. Kommunen vill också ta fram informationsskyltar som beskriver denna biotop och vilken nytta den gör i naturen, något som skolklasser på utflykt skulle kunna använda i utbildningssyfte.
Projektet beräknas kosta 250 000 kronor. Lona-bidraget skulle täcka hälften av kostnaden.
90 procent av totalt 650 000 kronor önskas också till Fatburen utanför Mariefred. Det är ett våtmarksområde som, enligt kommunen, är i behov av restaureringsåtgärder. Vattenspeglar, häckningsöar, bladvassområden och en återskapad strandäng är kommunens plan, för djur- och naturlivet men också allmänheten ska gynnas om området blir mer besöksvänligt.
Lona-bidraget kan endast sökas av kommuner, men andra aktörer kan initiera projekt och söka via kommunen. Så är det med föreningen En vild idé, som vill engagera alla som äger mark att öka den biologiska mångfalden. För 260 000 kronor vill föreningen skapa ett forum för att samla kunskaper som kan inspirera till olika initiativ.
Råcksta å vattenråd vill undersöka vilka arter som finns under ytan, för att prioritera åtgärder som gynnar dessa. En markägare på Fogdön vill också ha bidrag för olika trädvårdsinsatser i alléer på fastigheten.