Mindre hemtjänst med nya riktlinjer

Tio plus tio behöver nödvändigtvis inte bli tjugo, när Strängnäs kommun framöver räknar på hemtjänsttiden. Samtidigt kan det bli svårare att få hjälp i hemmet.

Strängnäs2016-07-08 23:16

När äldre personer beviljas hemtjänst genom Strängnäs kommun, plussas den uppskattade tiden för varje insats ihop till en totalsumma av tid som hemtjänstpersonalen ska utföra jobbet på. Att hjälpa till med duschning, bädda en säng eller laga mat beräknas ta olika antal minuter.

Hemtjänsten är en stor kostnad för Strängnäs kommun; den står för en stor del av socialnämndens ekonomiska underskott. Den kostnaden ska kapas. Därför införs nu ett nytt sätt för att räkna ut tiden som varje hemtjänsttagare har rätt till.

– Det kommer att bli kännbart. Några kommer att tycka att det är en försämring, framför allt de personer som har många timmar beviljade. Jag ska inte sticka under stol med att det handlar om att vi måste få ner tiden, säger socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S).

Enligt den nya metoden ska tiderna för de olika insatserna inte längre per automatik staplas på varandra. I bedömningen ska det i stället tas hänsyn till i vilket sammanhang en insats utförs. Hemtjänstpersonalen ska utföra vissa insatser parallellt; exempelvis bädda en säng medan den äldre äter mat.

På frågan om hemtjänstpersonalen inte jobbar på det sättet redan i dagsläget svarar Monica Lindell Rylén "delvis". Men nu ska bedömningen av hemtjänstinsatser bli striktare.

– En person som behöver hjälp med att duscha kanske inte behöver hjälp med hela duschandet, säger hon.

Det kommer att bli ett större fokus på individens verkliga behov av hjälp, berättar Monica Lindell Rylén. I samtal med biståndshandläggare ska det kartläggas vad exakt det är som de äldre behöver hjälp med och vilka sysslor de kan klara av på egen hand.

– Att göra saker själv kan också göra att personen behåller sin hälsa, säger hon och nämner att gå till brevlådan och hämta posten som ett exempel på vardagsmotion som kan göra gott för många.

Fackförbundet Kommunal, med omkring 150 medlemmar inom hemtjänsten i Strängnäs kommun, oroas av de nya riktlinjerna. Arbetsplatsombudet Tuire Lindberg, som själv jobbar inom hemtjänsten, tror att omställningen kan bidra till ökad stress hos en redan pressad yrkesgrupp.

– Med de nya bedömningarna kanske kunden inte får hjälp med allt den vill. Men vi har ju en yrkesstolthet och stor kunskap om vad god kvalitet i omsorgen är. Jag tror att det kan bli mer stress för personalen när man ser vad som behöver göras men då egentligen inte får utföra det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!