Platsen för föredraget är Olivehällkyrkan på Vallbyvägen.
– Jag är van vid att tala. Men inte i kyrkor, så nu blir det utan power point, säger Helena Dahlström, verksamhetsadministratör på ABF i Nyköping.
– För fem år sedan träffade jag en överlevare, inspelningen tar jag med mig till Strängnäs, tillägger hon.
Det var ABF lokalt som tog kontakt med Simon Alander, pastor i Olivehällkyrkan, om ett samarbete kring Förintelsens minnesdag som egentligen hålls den 27 januari.
Men här är det fredag 26 januari som gäller.
– De blir en kväll för att minnas, säger pastorn.
Förintelsen kostade sex miljoner judar livet, en femtedel av dessa mördades i polska Auschwitz.
– Vi får aldrig låta det ske igen. Men också i dag förföljs människor för etnicitet och trosuppfattning, säger Simon Alander.
Han påpekar att kriget i Mellanöstern utlöst en ny våg av antisemitism och att det även finns en ökad hotbild mot svenskar.
– Frågan är aktuell eftersom två svenskar i fotbollströjor sköts ihjäl i Bryssel i höstas.
Helena Dahlström, som 2018 gick utbildningen folkbildning mot nazism, ska tala på temat: "Om något redan har hänt, så kan det hända igen."
Hon kommer alltså att belysa Hitlers väg till makten: "Hur kunde han egentligen ta sig dit."
Kvällen i Olivehällkyrkan bjuder även på en konsert framförd av Lars R Nyström och Malin Wester. Vissa av sångerna speglar känslor kring liv och död medan andra har koppling till artister av judisk härkomst.
Tillägg: Redan på torsdagskvällen kommer författaren Kenneth Hermele till Strängnäs bibliotek på Multeum.
Han ska föreläsa utifrån sin bok "Inte som lamm till slakt: judiskt motstånd under förintelsen". Också det för att uppmärksamma minnesdagen den 27 januari.