Färre gästnätter i Strängnäs den gångna sommaren

Sommarturismen i Strängnäs ser ut att ha minskat i år jämfört med förra året. I alla fall om man räknar antalet gästnätter, visar siffror från Tillväxtverket.

Det var färre turister som övernattade i Strängnäs den gångna sommaren jämfört med sommaren 2023.

Det var färre turister som övernattade i Strängnäs den gångna sommaren jämfört med sommaren 2023.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2024-10-03 06:17

Nyheten i korthet

  • Sommarturismen i Strängnäs minskade under 2024, med 16% färre gästnätter jämfört med 2023, enligt Tillväxtverkets statistik.
  • Näringslivschefen Emma Hjelm förklarar att minskningen delvis kan bero på ändrade rapporteringsmetoder och att Strängnäs 2023 firade 500-årsjubileet av Gustav Vasas kungaval med flera stora evenemang.
  • Trots minskningen i Strängnäs ökade gästnätterna i både Sörmland och Sverige som helhet. Strängnäs går mot strömmen, med färre övernattningar jämfört med de flesta andra kommuner i Sörmland.

Antalet övernattningar på hotell, campingar och stugbyar ökade i både Sörmland och Sverige som helhet under sommarmånaderna. Men när turistsommaren 2024 summeras ser antalet gästnätter i Strängnäs ut att ha minskat, enligt Tillväxtverkets statistik.

Totalt registrerades 61 580 gästnätter i Strängnäs kommun under juni, juli och augusti i år, enligt de senaste siffrorna från Tillväxtverket. Det är en minskning med 16 procent jämfört med sommaren 2023.

undefined
Strängnäs hade färre gästnätter sommaren 2024 jämför med sommaren 2023 enligt siffror från Tillväxtverket.

Under de senaste elva somrarna har antalet gästnätter i kommunen legat mellan omkring 37 600 sommaren 2017 och omkring 73 200 sommaren 2023. 

Juli månad är historiskt sett den sommarmånad då flest övernattar i Strängnäs, så även i år: 25 699 gästnätter registrerades under månaden. Under juni handlade det om 15  035 gästnätter och i augusti om 20 846.

undefined
Emma Hjelm, näringslivschef i Strängnäs kommun, säger att inrapporteringen av gästnätter har sett lite annorlunda ut i år jämfört med i fjol, det kan vara en delförklaring till tappet.

Strängnäs näringslivschef Emma Hjelm har själv inte sett statistiken när tidningen får kontakt med henne. Men hon säger att tappet delvis kan bero på att gästnätterna har rapporterats in lite annorlunda till Tillväxtverket i år jämfört med förra året. En annan skillnad är att Strängnäs firade 500-årsjubileet av att Gustav Vasa valdes till kung i fjol med flera stora evenemang.

– Vår generella bild är att det har varit bra beläggning i år. Man kan nog säga att i år har varit ett normalår, säger Emma Hjelm.

De flesta av sommarens övernattningar i Strängnäs – 86 procent av gästnätterna – stod svenska besökare för. Besökare från övriga Norden stod för två procent och besökare från övriga Europa stod för elva procent av övernattningarna.

I Sörmland som helhet registrerades omkring 570 000 gästnätter under sommarmånaderna, vilket är en ökning med nio procent jämfört med förra sommaren. 

Med sitt tapp går Strängnäs mot strömmen. Flens kommun hade också färre övernattningar i år, men minskningen var bara två procent jämfört med 2023. I åtminstone fem av nio Sörmlandskommuner (uppgifter för Gnesta och Vingåker saknas) ökade i stället antalet gästnätter. Störst var ökningen i Trosa och flest övernattningar i Sörmland, omkring 153 100 gästnätter, registrerades i Eskilstuna. 

I riket som helhet registrerades omkring 30 miljoner gästnätter den gångna sommaren. Det är en ökning med en procent jämfört med sommaren 2023.

Alla siffror kommer från Tillväxtverket. Vi har räknat samman sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Gästnätter

Är ett mått på antalet nätter gäster bor på kommersiella boendeanläggningar. 

Bygger på en undersökning med samtliga hotell, vandrarhem, camping, stugbyar samt kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter med minst fem rum eller nio bäddar. Dessa har en plikt att svara.

Airbnb ingår inte i undersökningen.

En gästnatt definieras som en övernattning per person, och gäller endast besökande med affärs- eller fritidssyfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!