Styrdokument i serieformat ska göra läsningen roligare

100 000 kronor har lagts på serietidningen om kofamiljen Gräslund som ämnar att göra läsningen av Strängnäs kommuns måltidspolitiska program både rolig och inspirerande.

Karin Lundell är måltidschef i Strängnäs och säger att serietidningsprojektet kostade 100 000 kronor. Hon anser att satsningen kommer göra skillnad på sikt, till skillnad från om summan gått till matkostnader.

Karin Lundell är måltidschef i Strängnäs och säger att serietidningsprojektet kostade 100 000 kronor. Hon anser att satsningen kommer göra skillnad på sikt, till skillnad från om summan gått till matkostnader.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2023-01-23 08:30

– Har du läst ett kommunalt styrdokument någon gång? Tyckte du att det var roligt och inspirerande? Det som står i dokumenten är egentligen både roligt, inspirerande och jätteviktigt för många människor. Men vi skapar så tråkiga dokument att ingen vill läsa dem, säger Karin Lundell, måltidschef på kommunen och den primära initiativtagaren bakom serietidningsprojektet.

Det är Karin Lundell som tagit fram det måltidspolitiska programmet och hon "ser ju själv hur tråkigt det är".

– Det är synd för att det är ett otroligt genomarbetat dokument som ingen kommer att vilja läsa.

Vad är då roligt? Svaret kom nästan direkt.

Serietidningar.

– Det är ett fantastiskt sätt att få fram mycket information direkt på en liten plats.

undefined
Familjen Gräslund består av pappa Sven, farmor Gunbritt och barnen Pella och Algot. I början var det tänkt att de skulle vara grisar, men de ändrades till kor för att inte väcka anstöt.

Serietidningen, som skapats av illustratören Fabian Göranson, har främst försökt ta fasta på vikten av god dialog – som Karin Lundell menar är något av det viktigaste i programmet.

Projektet har totalt kostat 100 000 kronor. Karin Lundell tycker att summan har varit väl investerad.

– Kommunikationen har länge varit en stor utmaning. Om det här kan få bara en handfull personer att börja intressera sig för måltider och diskutera ämnet så ser jag det som en vinst.

Hade pengarna varit bättre investerade om de gått direkt till bättre måltider?

– Vi lägger runt 70 miljoner kronor om året på måltider i kommunen. Summan för serietidningsprojektet blir lite av en droppe i havet och hade bara varit en engångsinsats. Jag vill att de pengarna ska göra nytta och det gör de inte om vi inte jobbar tillsammans.

Fabian Göranson har tidigare jobbat med att ta fram serier åt myndigheter och fick mer eller mindre fria tyglar med projektet och är den som de facto har skapat familjen Gräslund.

undefined
"Grisar och kor har lite samma ansiktsform och öron, så det var enkelt att rita om scenerna i serien. I övrigt hade jag ganska fria tyglar i serieskapandet", säger Fabian Göranson, serietecknare och illustratör.

Ursprungligen var familjen tänkt att vara grisar, inte kor, och heta Grislund i efternamn.

– Jag tänkte att grisars främsta egenskap är att de älskar mat. Dessutom har min dotter grisar som sitt favoritdjur, säger Fabian Göranson.

Serien var under full produktion när ändringen gjordes. Anledningen var för att grisar kan upplevas som orena djur som inte bör beblandas med mat, framförallt av respekt för muslimerna i kommunen.

– Vi satte ihop en fokusgrupp som alla var eniga om att det var en dålig idé att huvudpersonerna var grisar, säger Karin Lundell.

Hittills har responsen på serien varit väldigt positiv, säger hon.

– Vi pratar redan om när nästa roliga styrdokument kommer!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!