I en stämningsansökan från åklagarkammaren i Stockholm rullas en märklig historia upp. Delar av berättelsen tycks närmast vara hämtad ur en detektivroman.
En man i 45-årsåldern, tills nyligen bosatt i Strängnäs kommun, åkte hösten 2014 till Spanien på semester med sin dåvarande fru och deras dotter. Efter ett par dagar grep den spanska polisen kvinnan och hon sattes i häkte.
Enligt åtalet var det mannen som tipsade polisen om att kvinnan befann sig i Spanien. Hon var efterlyst för brottslighet i Ryssland sedan i mitten av 1990-talet.
När kvinnan greps överlämnade hon bankkort och körkort till mannen. Med hustrun i häkte for mannen och dottern hem till Sverige. På hemmaplan satte han enligt åtalet igång med att sälja kvinnans hus och bil och ta över hennes konton, samtidigt som han slutade betala hennes räkningar och slutade svara på hustruns samtal från häktet.
Men egentligen börjar historien för omkring 25 år sedan, när kvinnan kom från Ryssland till Sverige.
Hon var då efterlyst i Ryssland för att i mitten av 90-talet ha varit med i ett kriminellt gäng och bland annat utfört väpnat rån samt utpressning. Hon har använt sig av fyra olika namn och identiteter. I Sverige uppträdde hon som grekisk medborgare och fick efter fem år svenskt medborgarskap.
I början av 00-talet träffade hon mannen. 2013 gifte de sig och hon tog både pengar och fastigheter och andra dyrbara ägodelar med sig in i äktenskapet. Samma år greps hon i Italien, men rymde från den husarrest italienska myndigheter satt henne i, genom att hoppa ut genom ett fönster.
Mannen kände till hennes bakgrund och bestämde sig, enligt åtalet, för att använda kunskapen till att lägga beslag på hennes pengar och egendom. Hans dåvarande älskarinna har berättat i förhör att "han skulle lura med kvinnan att bila ner till Spanien. Eftersom hon var efterlyst av Interpol och Sverige och Ryssland inte har något utlämningsavtal så kunde andra poliser göra en insats".
Älskarinnan sa också att hon trodde att mannen såg chansen att få tag i pengar, om frun fängslades. Älskarinnan har haft sms sparade, som enligt åtalet visar hur planering och genomförande gått till.
Sommaren 2015 utlämnade spanska myndigheter kvinnan till Ryssland, där hon avtjänade sitt straff. När hon efter tre år kom tillbaka till Sverige var allt hon ägt här borta, inklusive personliga ägodelar som kläder.
Nu, sex år efter gripandet i Spanien, åtalas mannen för fyra fall av grovt bedrägeri samt ett fall av grov urkundsförfalskning. Han har de senaste åren bott på olika platser i Sörmland, bland annat i Strängnäs kommun, och är nu skriven i Katrineholms kommun.
I det första bedrägerifallet menar åklagaren att mannen gjort inköp med kvinnans kort för 128 129 kronor. Det var bara dagar efter att kvinnan gripits. Några dagar senare har mannen överfört 562 500 kronor från sitt och kvinnans gemensamma konto till andra konton och gjort olika kortköp.
Han åtalas även för att i september ha överfört ägarskapet för kvinnans bil, värd 315 000 kronor, till sig själv. Han ska också ha förfalskat hennes namnteckning på ett köpekontrakt för ett hus utanför Stockholm. På det sättet har han sålt huset för fyra miljoner kronor till ett estniskt bolag. Han misstänks också ha lurat tjänstemän hos Lantmäteriet att bevilja ny lagfart för fastigheten, som han inte hade rätt att sälja.