Åtal: Man slog sambo med järnrör och kastrull

"Att örfila dig är det bästa." "Du tigger om att dö." "Du är så jävla sjuk o sen undrar folk varför man slår er." Sådana sms ska en man ha bombarderat sin sambo med, tills hon efter vad som sägs vara en lång tid av hot och våld kastade ut och polisanmälde honom.

I förhör säger den målsägande kvinnan, som nu fått skyddad identitet, att hon inte sökte vård för sina skador – inte ens när hon trodde hon brutit näsan – eftersom hon vet att vårdpersonal har anmälningsplikt. Bilden är arrangerad.

I förhör säger den målsägande kvinnan, som nu fått skyddad identitet, att hon inte sökte vård för sina skador – inte ens när hon trodde hon brutit näsan – eftersom hon vet att vårdpersonal har anmälningsplikt. Bilden är arrangerad.

Foto: Anders Wiklund/TT

Strängnäs2022-01-14 06:43

I januari 2020 berättar plötsligt en gråtande ung kvinna i Strängnäs kommun för en polispatrull i ett bostadsområde att hon vill anmäla sitt ex, en man i 25-årsåldern.

Enligt kvinnan har han under ett par års tid misshandlat, hotat och kränkt henne. Han ska bland annat ha slagit henne i huvudet med en kastrull, slagit henne på kroppen med ett järnrör från en dammsugare, klämt hennes arm i en dörr och dunkat hennes huvud i ett kylskåp.

Det finns dessutom ett gemensamt barn som ska ha sett flera av övergreppen. Nu berättar kvinnan för polisen att hon till sist har kastat ut mannen, att han sagt att han ska komma tillbaka för att hämta sina grejer – och att hon är rädd.

Så rädd, visar den efterföljande polisutredningen, att kvinnan flera gånger har varit övertygad om att han ska döda henne. Så rädd att hon efter anmälan har flyttat och tvingas leva med skyddad identitet.

Kvinnans mobiltelefon är full av ordväxlingar mellan dem båda. Mannen skriver bland annat "jag kommer döda dig / jag hoppas du kör av vägen och dör / om jag inte får träffa [vårt barn] snart så kommer jag börja göra illa din familj".

I förundersökningen finns också åtskilliga mobilbilder på skador som kvinnan ska ha fått av mannens våld. Vittnen berättar att de sett blåmärken på henne och om skräckslagna telefonsamtal, under vad som ska vara pågående misshandel.

Hon har också googlat på symtom på bruten näsa och laddat ner SOS alarms 112-app, som automatiskt skickar ut en adress även om man själv inte kan prata.

Efter en av händelserna, precis före separationen, skrev kvinnan ett avskedsbrev i sin mobiltelefon. Det inleds "Jag hoppas att jag vaknar i morgon" och fortsätter med personliga hälsningar till nära och kära, särskilt parets gemensamma barn.

Nu åtalas mannen vid Eskilstuna tingsrätt. Han misstänks för fyra fall av olaga hot och två fall av misshandel under senare delen av 2020.

Mannen nekar till alla anklagelser.

När förhörsledaren ber honom ge sin bild av parets relation säger han att "de har haft det bra". De har bråkat en del tidigare, säger han, men "inget märkvärdigt". Han medger att han kan bli grov i munnen men säger att han inte har skadat eller hotat kvinnan.

Han förklarar att han inte menar allvar med det han skrev när han var arg, att det bara är "tjafs". När han får höra mobilinspelningar där kvinnan låter rädd och skriker, under vad som sägs vara en misshandel, säger han att hon "kryddar för kameran" och att det är "som ett manus".

Mannen är tidigare fälld för andra typer av brott, plus en misshandel som tonåring, och har haft kontaktförbud gällande två män.

undefined
För den som är utsatt finns hjälp att få. Daniel Eriksson, kommunens samordnare mot våld i nära relationer, och kursledaren Sheila Kjell håller i Strängnäs kommuns samtalsgrupp för kvinnor.

Är du eller någon du känner utsatt för våld i en nära relation? Då finns flera organisationer att vända sig till. I Strängnäs finns kvinnojourerna Måna och Smilla, som båda riktar sig till tjejer och kvinnor i behov av stöd.

Strängnäs kommun har också en kvinnogrupp där grupper om max åtta personer träffas för att prata om sina upplevelser av utsatthet, under ledning av två behandlare.

Fredamottagningen finns också. Den nås via kommunens växel och går att kontakta helt anonymt. Telefontiderna är måndagar till fredagar mellan klockan 9 och 12 på förmiddagen samt 13 och 16 på eftermiddagen.

Viktiga telefonnummer

Smillajouren: 072-208 82 34

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

SOS Alarm: 112

Terrafem (tillgänglig på 75 språk): 020-52 10 10

Brottsofferjouren: 116 006

Brottsofferjouren Strängnäs: 0152-176 00

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!