Åtal: Romansbedragare fick hjälp av Strängnäskvinna

Via sociala medier svepte han in i kvinnornas liv och lovade dem kärlek, guld och gröna skogar. Men först behövde han – och fick – pengar till flygbiljetter, livvakter och till att skydda rikedomar från pirater. En kvinna från Strängnäs kommun misstänks ha bidragit till bedrägerierna.

Kvinnan från Strängnäs kommun åtalas för grovt penningtvättsbrott, misstänkt för att ha hjälpt en romansbedragare att lura kvinnor på miljontals kronor. Bilderna är arrangerade.

Kvinnan från Strängnäs kommun åtalas för grovt penningtvättsbrott, misstänkt för att ha hjälpt en romansbedragare att lura kvinnor på miljontals kronor. Bilderna är arrangerade.

Foto: TT

Strängnäs2022-02-09 20:47

Sammanlagt 18 svenska kvinnor i åldrarna 60–80 är målsägande i det omfattande åtalet vid Eskilstuna tingsrätt. I centrum står den misstänkta, en tidigare ostraffad kvinna i 50-årsåldern från Strängnäs kommun. 

Enligt åtalet tog hon under 2019 och 2020 emot över 60 insättningar på ett tiotal olika bankkonton, på totalt 6 913 934 kronor – pengar som enligt åklagaren kommer från brottslig verksamhet. Kvinnan ska därefter ha fört pengarna utomlands via olika betaltjänster. 

I förhör berättar kvinnan att hon någon gång fick 500 eller 1 000 kronor själv, men hennes drivkraft tycks i allt väsentligt ha varit densamma som hos de 18 bedragna kvinnorna – kärlek. Lurendrejeriet visste hon inget om, säger hon.

Av utredningen framgår att Strängnäskvinnan för flera år sedan kom i kontakt med, och förälskade sig i, en man via sociala medier.

Han utgav sig för att vara engelsman, änkling och på militärt uppdrag i Syrien. De båda inledde en relation via chatt och telefon och planerade att träffas, men hade ännu inte gjort det när polisen i maj 2020 kallade kvinnan till förhör.

Då hade flera utredningar av misstänkta romansbedrägerier lett till kvinnans bankkonton – och sedan dess har ännu fler uppdagats.

Enligt åtalet har målsägarna fört över mellan 46 000 kronor och 2 miljoner vardera till kvinnan – pengar som de nu kräver tillbaka. Flera av målsägarna ska också ha fört över pengar till andra ombud. 

undefined
Kvinnan säger att mannen blev arg när hon ifrågasatte en del av pengaöverföringarna, men att hon ändå fortsatte att hjälpa honom. Bilden är redaktionell grafik.

Strängnäskvinnan nekar till brott, men medger att hon skapade bankkonton – varav flera stängdes sedan banker anade oråd – och överförde pengar. Hon säger att mannen hävdade att det hade med hans militära uppdrag att göra, men att han hade tystnadsplikt och inte sa mer.

Hon förklarar att hon var förälskad och ville hjälpa mannen, men nu förstår att hon är lurad. 

Av utredningen framgår att bedragaren har använt sig av påhittade identiteter, stulna bilder, chatt, telefon, passion och kreativitet för att lura in kvinnorna in i distansrelationer. Med tiden började han be dem om pengar, med den mer fantasifulla förklaringen efter den andra.

Han skulle bland annat avbryta sin militärtjänst så att han och en kvinna skulle kunna vara tillsammans. Men för att släppa honom i förtid ville FN ha 24 000 kronor. Kvinnan fick en falsk mejladress till "FN" och ett bankkonto – som enligt åtalet ägdes av Strängnäskvinnan.

Snart behövdes mer pengar. Flygbiljett: 83 000 kronor. Utebliven skatt i Syrien: 153 000 kronor. Borgen till fängelse: 283 000 kronor.

undefined
Enligt åtalet tog kvinnan emot 62 insättningar på konton i ett tiotal olika banker och förde sedan ut pengarna ur Sverige via olika betaltjänster, till vad hon ska ha uppfattat som mannens "ombud".

Till andra sa mannen att han hade fastnat på ett fartyg i Stilla havet, med stora summor pengar som han skulle ha till affärstransaktioner. Nu hotades dock fartyget av pirater, så han var tvungen att snabbt skicka iväg pengarna – och det skulle kosta. 

Flera kvinnor betalade rejäla summor till vad de trodde var ett säkerhetsbolag. Utlägget skulle de få tillbaka när pengapaketet kom fram. 

Andra historier gick ut på att mannen hade blivit skjuten och behövde dyr vård, att han bara kunde flyga "hem" om kvinnan betalade en militärhelikopter eller att han behövde livvakter till sin hemresa.

I utredningen finns inga uppgifter om vem, eller vilka, som ligger bakom själva romansbedrägerierna.

Rättegången i Eskilstuna tingsrätt är bokad till den 19 och 21 februari.

Det här är penningtvätt

För penningtvättsbrott döms, om det syftar till att dölja att pengar eller annan egendom är från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde, den som överlåter, förvärvar, omsätter, förvarar eller vidtar annan åtgärd med egendomen, eller är bulvan eller vidtar annan sådan åtgärd.

Penningtvätt kan ge fängelse i högst två år. Grov penningtvätt kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!