2 400 kvadratmeter skog har avverkats. Det befintliga bostadshuset och bryggan har blivit större. Ytterligare en byggnad och ett bryggdäck har tillkommit vid stranden, som har gjorts i ordning med grus. Tre flygfotografier som har tagits mellan 2008 och 2015 visar hur den aktuella fastigheten vid en sjö i Strängnäs kommun har förändrats på ett sätt som kan vara olagligt.
Med fotografierna i händerna besökte länsstyrelsens handläggare fastigheten för ett par månader sedan. I en tjänsteanteckning konstaterar de att åtgärderna "väsentligen ändrat naturmiljön" i området. De kunde inte hitta någon beviljad dispens från strandskyddsbestämmelserna eller att någon vattenverksamhet hade anmälts. Därför inleddes ett tillsynsärende i de delar som är länsstyrelsens ansvarsområde; bryggan och de åtgärder som har vidtagits vid stranden.
Fastighetsägarna har fått ge sin syn på saken – och den är att åtgärderna inte har påverkat vattenförhållandena så att allmänna eller enskilda intressen har skadats. Därför anser ägarna att de inte behövt anmäla åtgärderna eller ansöka om tillstånd. "För det fall att det skulle föreligga anmälningsplikt så kan vi självklart i efterhand inkomma med de uppgifter som skulle ha krävts för en anmälan", skriver de.
Vem som har rätt återstår att se; länsstyrelsen räknar med att kunna fatta ett beslut efter semesterperioden. Enligt naturvårdshandläggare MaryAnn Fargo är det möjligt att fastighetsägarna kan föreläggas att återställa naturmiljön.
Samtidigt har länsstyrelsen gjort en anmälan till Strängnäs kommun om en misstänkt överträdelse av strandskyddsbestämmelserna.
– Det är flera olika lagstiftningar som överlappar varandra, säger MaryAnn Fargo för att förklara de olika myndigheternas ansvarsområden.
Länsstyrelsen fick upp ögonen för strandtomten i fråga, när den skulle granska ett beslut som kommunen fattade i slutet av förra året. Då godkändes ett undantag från strandskyddet, så att fastighetsägaren kunde bygga ett 160 kvadratmeter stort fritidshus i två våningar.
Kommunen gick med på dispensen med hänvisning till att området redan var ianspråktaget. Länsstyrelsen anser dock att den bedömningen måste göras utifrån hur området såg ut innan de eventuellt olovliga åtgärderna genomfördes. Enligt myndighetens mening var området inte ianspråktaget på sådant sätt, innan skogen avverkades.
Länsstyrelsen har nu rivit upp detta beslut, och Strängnäs kommun har inlett ett tillsynsärende.
Fastighetsägaren har valt att inte kommentera denna artikel.