Skolan och äldreomsorgen är kanske inte det första man väntar sig att en moderat politiker ska vilja prata om. Men det är precis vad Jacob Högfeldt vill satsa på om hans parti får ta del av en majoritet i kommunfullmäktige.
– Anledningen till att jag håller mig vid dessa två prioriteringar är att jag ser en ganska tuff ekonomisk framtid. Den kostym som vi har i dag är för stor för att vi ska klara av den.
Därför gäller det att lägga pengarna på rätt saker. En bra skola och äldreomsorg är grunden för att invånarantalet ska öka, menar han.
– Vi har stora problem med hemtjänsten i dag. Verksamheten går med stora underskott. Vi har personal som inte mår bra. Vi måste ha frisk personal som trivs på jobbet.
Det vill han bland annat uppnå genom att utveckla användandet av LOV, lagen om valfrihetssystem, så att det ges utrymme för fler privata aktörer inom hemtjänsten. Syftet är att få en mer lokalproducerad hemtjänst.
– Jag tror att vi har ett större förtroende för en aktör som är nära. Det är ofta en mindre skala och inte lika många olika personer man får kontakt med. En närproducerad hemtjänst kan också ske i kommunal regi, men då måste vi minska på centraliseringen.
Till exempel tycker Jacob Högfeldt att chefsområdena är alldeles för stora i nuläget. Det gör det svårt för cheferna att se all sin personal. Om de minskades, så att cheferna kom närmare sina anställda, tror han att sjuktalen skulle minskas.
I skolan vill han se att det införs en läs- och räknegaranti för årskurs 2, så att eleverna får rätt insats tidigt.
– Det är beklagligt när man träffar elever som i nionde klass har fått veta att de har en utmaning med inlärningen. Det är för sent, säger han.
Han tycker också att kommunen ska se bortanför huvudmannen för en skola, alltså inte göra skillnad på om det är en friskola eller en kommunal skola.
– Det saknas samarbetsförmåga i nuläget, brist på stöd och lyssnande från kommunens sida.
Om man lyckas att nå målen inom dessa båda prioriteringsområden tror Jacob Högfeldt att tillväxten i kommunen stimuleras.
Fler invånare skulle få fart på kommunens ekonomi. Det geografiska och estetiska utgångsläget är redan bra, tycker han.
– Vi kan göra Strängnäs kommun mer attraktivt utan att det behöver kosta särskilt mycket pengar. Det finns mycket man kan göra med små medel, det kan vara så enkelt som att tömma papperskorgarna lite oftare.
Vid kommunfullmäktiges möten har Jacob Högfeldt ofta använt hårda ord om kommunens svajiga ekonomi, med flera nämnder som går back. Men nu är han inte längre intresserad av att rikta ekonomiska kängor mot de fyra styrande partierna.
– Det är ointressant att kritisera majoriteten. Medborgarna vet redan vad som har blivit rätt och vad som blivit fel. Nu handlar det om att blicka framåt.
En sådan framåtsatsning vill Jacob Högfeldt se i form av ett tillväxtråd, direkt knuten till kommunstyrelsen, som fokuserar på att öka kommunens intäkter. På så vis markerar man att frågan är prioriterad.
– Intäkterna är ju själva basen för att klara fler kostnader, säger han.
Men det krävs också att företagarklimatet förbättras, menar Jacob Högfeldt.
Under mandatperioden som har varit har han, i egenskap av oppositionsråd, ofta samarbetat med majoriteten om dessa frågor.
– Vi har samarbetat för att vända trenden så att Strängnäs kommun kan få en bättre placering på näringslivsrankingen. Vi ska absolut tillhöra ett toppskick i Sverige när det gäller företagsklimatet.
Med en ökad dialog mellan företagare och näringslivskontoret, och ett transparent målinriktat arbete, tycker Jacob Högfeldt att man är på väg åt rätt håll.
Ännu bättre tror han att det skulle bli om samarbetet fortsätter, inte bara i frågan om näringsliv.
– Jag tror inte på öppet krig, utan på att majoriteten ska vara lyhört för oppositionens åsikter. Min teori är att samarbete är en framgångsfaktor.
Han tycker att samtalsklimatet har varit bra, och lovar att själv försöka vara en god lyssnare om hans parti skulle få vara med och styra.
Moderaterna i Strängnäs går till val som eget parti, men någon egen majoritet tror inte Jacob Högfeldt att de får.
– Jag tror inte att en demokrati fungerar så. Vi är beredda att samarbeta efter valet.
Han är öppen för nästan vilken typ av kombination av partier som helst, utom med Sverigedemokraterna, och tror att många av de andra partierna kan tänka sig att slå ihop sina påsar med Moderaterna. Tidigare samarbetssvårigheter inom och mellan partierna är historia, anser han.
– Vi är ett nytt, framåtsyftande lag.