Barnmorskor i Strängnäs vittnar om flera allvarliga brister

Brist på läkartider, otillräckliga undersökningar av eventuella skador i bäckenbotten, ingen tidig uppföljning och viktiga rutiner som känns oklara för barnmorskorna. 
IVO upptäckte många allvarliga brister i mödrahälsovården.

Mödravården vid Familjecentralen i Strängnäs får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Mödravården vid Familjecentralen i Strängnäs får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2025-04-14 11:45

Nyheten i korthet

  • IVO kritiserar allvarliga brister i mödrahälsovården i Strängnäs och Trosa, bland annat brist på läkartider och otillräckliga undersökningar av bäckenbotten.
  • Barnmorskor har inte alltid tillgång till läkare vid avvikande medicinska symtom, vilket kan leda till komplikationer som hade gått att undvika.
  • Region Sörmlands chefläkare bekräftar att kritiken är allvarlig och att ett analys- och förbättringsarbete pågår för att åtgärda bristerna.

När IVO (Inspektionen för vård och omsorg) gjorde nedslag i mödrahälsovården nationellt slutade det med skarp kritik mot familjemottagningen på familjecentralen i Strängnäs och Trosa vårdcentral, som var de två mottagningar som kontrollerades i Sörmland. I intervjuer med barnmorskorna framkom mängder av brister.

Alarmerande är att de inte alltid har tillgång till läkare om de ser något avvikande. Om det inte är akuta besvär kan patienterna få vänta länge på att träffa läkare.

undefined
Att barnmorskorna inte alltid har någon läkare att tillgå om de upptäcker något medicinskt avvikande är mycket allvarligt anser IVO. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

IVO påpekar att det är av största vikt att när en barnmorska upptäcker medicinska symtom som avviker behöver hen kunna kontakta en läkare för bedömning för att det ska finnas förutsättningar att tillhandahålla vård. Om en läkare inte kan involveras i tid kan det bli komplikationer som hade kunnat undvikas.

Det saknas också samverkan mellan barnmorska, läkare och psykolog vid psykisk ohälsa under och efter graviditeten, trots att detta är ett krav från Socialstyrelsen.

Normalt ska en nybliven mamma erbjudas uppföljning en till två veckor efter hemgång från BB. Men flera barnmorskor vittnade vid inspektionen om att de inte alltid kunde erbjuda det på grund av att de tvingades prioritera bland sina arbetsuppgifter.

undefined
Patienter som har behov av tolk ska bokas in för ett fysiskt besök två veckor efter förlossningen, vilket enligt barnmorskorna inte alltid sker. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

I intervjuer med barnmorskorna framkom det att de inte alltid genomför en fullständig undersökning av bäckenbotten enligt Socialstyrelsens rekommendationer. De beskrev även att de saknar praktisk utbildning i undersökningsmetoden och att de inte känner sig helt trygga med att kunna upptäcka eventuella skador efter förlossning.

undefined
IVO bedömer att vårdgivaren i Trosa och Strängnäs inte tar sitt ansvar för att planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som garanterar god vård. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Bäckenbottenbristningar är vanligt förekommande i samband med förlossningar och det är viktigt att tidigt leta efter skador för att kunna minska risken för smärta eller andra komplikationer. Därför kritiserar IVO att barnmorskor ansåg att de inte kunde remittera patienter vidare för fortsatt vård om de har bäckenbottenbesvär.

undefined
Vid inspektionen framkom att inte alla barnmorskor får återkoppling på de avvikelser de har upprättat men också att en del barnmorskor inte rapporterar avvikelser. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Ledningens försvar är att ett av bäckenbottenteamen i regionen är fullbokat och att läkare inte alltid finns tillgänglig. Det duger inte enligt IVO, som dessutom konstaterar att det under inspektionerna framkommit uppgifter som tyder på att vården i regionen inte är jämlik utan skiljer sig åt beroende på vilket sjukhus mottagningen är kopplad till.

Barnmorskorna vet inte vart de ska remittera de kvinnor som har kvarvarande besvär ett år eller mer efter förlossningen, vilket ledningen informerats om.

undefined
IVO konstaterar att mödrahälsovården i Trosa och Strängnäs saknar flera viktiga rutiner för att säkerställa god vård av hög kvalité. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

IVO kritiserar också att patienterna aldrig får skriftlig information vid efterkontrollen om vart de kan vända sig med eventuella fysiska eller psykiska besvär eftersom nyblivna föräldrar kan ha svårt att ta till sig muntlig information.

Region Sörmlands chefläkare Marie Björnstedt Bennermo, håller med om att kritiken är allvarlig och säger att det nu pågår ett analys- och förbättringsarbete för att komma tillrätta med bristerna.

IVO hävdar att vården är ojämlik?

– Det är inte bra och är något vi jobbar med.

undefined
Chefläkare i Region Sörmland, Marie Björnstedt Bennermo, hävdar bestämt att gravida eller nyblivna mammor i både Strängnäs och Trosa kan känna sig trygga i att de får en god och säker vård.

Kan kvinnor i Strängnäs och Trosa känna sig trygga med mödrahälsovården?

– Ja. De kan känna sig trygga i att vi ger en god och säker vård. Det viktiga är att de går på sina kontroller.

undefined
IVO kontaterar att vårdgivaren inte systematiskt återkopplar till personalen kring vidtagna åtgärder i samband med utredningar av händelser där vårdskada eller risk för vårdskada inträffat.
Svidande kritik

• Brist på läkare
Barnmorskorna har inte alltid tillgång till läkare så att patienten får rätt vård och behandling. Vid icke akuta besvär kan patienten få vänta länge på att träffa läkare.

• Samverkan vid psykisk ohälsa
Barnmorskorna anser att de inte har upparbetade former för samverkan mellan barnmorska, läkare och psykolog.

• Tidig uppföljning
Alla barnmorskor kan inte, av tidsbrist, erbjuda patienten en tidig uppföljning.

• Undersökning av bäckenbotten vid efterkontrollen
Barnmorskorna genomför inte alltid en fullständig undersökning av bäckenbotten i enlighet med Socialstyrelsens rekommendationer.

• Fortsatt vård vid bäckenbottenbesvär
Inte alla barnmorskor anser att det finns möjlighet att remittera patienten vidare så att patienten får rätt vård och behandling utifrån sitt behov.

• Kvarvarande besvär efter en längre tid
Barnmorskorna känner inte till vart de ska hänvisa patienter med kvarvarande fysiska eller psykiska symtom relaterade till graviditet och/eller förlossning efter en längre tid eftersom det enligt dem saknas riktlinje för hänvisning.

• Övrigt
Under inspektionerna har det framkommit uppgifter som tyder på att vården i regionen inte är jämlik, vården skiljer sig åt beroende på vilket sjukhus mottagningen är kopplad till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!