Minimalism – för klimatet: "Det är lite extremt"

Från stadslivet till en ö med utedass och solpaneler. Drivkraften är miljön: "Vi vill ta reda på vad det konkret innebär att leva hållbart", säger Johan Rudborg.

Stugan är 30 kvadratmeter vilket gör att paret inte har plats för många prylar. "Det vi ser det har vi", säger Johan.

Stugan är 30 kvadratmeter vilket gör att paret inte har plats för många prylar. "Det vi ser det har vi", säger Johan.

Foto: Johan Rudborg

Strängnäs2021-07-28 12:00

Monika Wolfert-Rudborg och Johan Rudborg flyttade från sin lägenhet på Hospitalsgatan i Strängnäs till sin 30 kvadratmeter stora sommarstuga på en ö utanför Torshälla för att göra en livsstilsförändring. 

undefined
Stugan är 30 kvadratmeter vilket gör att paret inte har plats för många prylar. "Det vi ser det har vi", säger Johan.

– Vi vill ta reda på vad det konkret innebär att leva hållbart, säger Johan Rudborg. 

De har länge brytt sig om miljön, men började agera på riktigt när de bodde i Djupvik i Strängnäs. 2004 köpte paret en elbil, en Renault clio, och lite senare slutade de att flyga. 

2018 började Monika och Johan använda Klimatkontots koldioxidkalkylator för att mäta hur mycket koldioxidutsläpp deras konsumtion bidrar till och vad de kan göra för att minska utsläppen. Vid invägningen bidrog deras konsumtion till 4 ton utsläpp. Största andelen från livsmedel. 

De valde fem fokusområden: Bostaden, bilen, butiken, biffen och börsen. 

För att minska utsläppen från bostaden bestämde sig paret för att flytta. 

– Att värma upp ett slott kostar mer än att värma upp 30 kvadratmeter som vi har nu och ju större bostad desto mer prylar har man, vilket bidrar till klimatpåverkan. 

På ön finns solceller, kompost, avlopp och ett utedass.

undefined
Solpanelerna på hustaket försörjer paret med el. Förnybar energi från sol, vind och vatten tar aldrig slut och bidrar inte till farliga föroreningar. Av den anledningen anser miljöorganisationer att det är en hållbar lösning på världens energibehov.

– Det är lite extremt, det kan jag hålla med om. Alla gillar inte att bo med utedass.

När vinterkylan gör sig påmind blir stugan obeboelig eftersom den saknar isolering. Därför bodde de på annat håll från november förra året till april i år.

 – Vi hyrde in oss i tomma hus som ändå till viss del står uppvärmda och har sin klimatpåverkan.

En stuga i Vemdalen, lägenhet i Blekinge, villa på Sydkoster och ett hus med havsutsikt i Smögentrakten.

– Vi upptäckte att det finns extremt mycket tomma hus i Sverige.    

Innan paret flyttade till ön såg de över alla prylar och bestämde sig för att sluta köpa nytt för att minska sin klimatpåverkan. 

Paret har agerat även på fordonsfronten. Bilen är såld och ersatt av en liten segelbåt, motorbåt, racercykel, elcykel och cykelkärra, som orkar transportera 100 kilo jord till parets odling och kompost. 

Cyklarna transporterar de på motorbåten som drivs av bensin. Enligt klimatkalkylatorn bidrar båten till totalt 0,4 ton utsläpp av växthusgaser per år, vilket är nära 20 procent av Johans och Monikas totala utsläpp som, sedan de flyttade till ön, är cirka 1,2 ton per person.

– Än så länge klarar vi oss inte utan motorn. Däremot är vi ganska lata som personer så vi åker sällan in. 

undefined
"Det går nästan snabbare att ro, men vi gillar när saker tar sin tid", säger Johan.

Enligt Naturvårdsverket bör de globala utsläppen vara i genomsnitt högst 1 ton koldioxidutsläpp per person och år för att uppnå 1,5 gradersmålet, alltså att hålla den globala temperaturökningen till 1,5 grader. Det motsvarar en resa till södra Spanien tur och retur för en person. 

– Det har legat i bakhuvudet som en måttstock, säger Johan Rudborg.  

Paret odlar grönsaker, men köper annars helst ekologiskt för att minska sina utsläpp från livsmedelskonsumtionen. Smör har bytts ut mot växtbaserad olja, mjölk mot egentillverkad havredryck och smörgåspålägg till röror av bönor och linser.

– Nu köper vi inget kött, däremot fiskar vi ibland eftersom vi bor på en ö. Vår huvudsakliga proteinkälla är linser och bönor. 

undefined
På berget där stugan ligger låter paret saker och ting ta sin tid. När de inte jobbar sina 1– 2 dagar i veckan, som de gjort under våren, ägnar de sig åt livet.

De försöker även minska sin klimatpåverkan från börsen genom att välja fonder och aktier som är mer klimatsmarta. 

– Det finns kartläggningar och undersökningar om bankers klimatinvesteringar. Vi försöker ta del av dem och anpassa oss i den mån det går.

Monika och Johan bestämmer antal arbetstimmar efter den inkomst de behöver. Under våren har båda arbetat en till två dagar i veckan. 

Vad gör ni när ni inte jobbar?

– Vi ägnar oss åt livet. Det är en livsstilsförändring att byta prylar mot tid. Har du tid kan du leva mer klimatsmart. Hinna lägga linser i blöt och laga grejer. Vi ägnar också en hel del tid åt klimatfrågan och är aktiva i Klimatinitiativ Strängnäs, säger Johan och refererar till nätverket med Strängnäsbor som är engagerade i klimatfrågan. 

Vad fick er att börja agera?

– Det var medvetenheten om klimatet och allvaret, hur bråttom det är. Här och nu måste vi ändra oss. Vi kan inte hålla på och vänta. Individer pekar på regeringen och regeringen pekar på individer. Alla pekar på alla. 

Måste alla leva som er för att Sverige ska uppnå klimatmålen?

– Nej. Alla behöver inte flytta till en ö eller kopiera våra liv, men den genomsnittliga världsmedborgaren behöver inom en nära framtid hamna på samma mängd koldioxidutsläpp i snitt som vi gör, säger Johan. 

Vad kan individen göra?

Bostaden: Byta till en mer klimatsmart uppvärmning. 

Bilen: Resa mer sällan med flyg och oftare välja cykel, gång eller kollektivt.  

Butiken: Återbruka och laga i stället för att köpa nytt.

Biffen: Äta mindre ost och rött kött. 

Börsen: Begära att den som förvaltar dina pengarna redovisar om de används på ett sätt som går ihop med Sveriges klimatmål.

Sveriges klimatmål: Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. 

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!