Europaskolan har varit med i toppskiktet tidigare i "il competition" som tävlingen kallas, så att Europaskolan denna gång var allra bäst i kvalet är inget som förvånar engelskaläraren Linda Eriksson.
– Det här är vi vana vid, vi har allmänbildade elever, säger Linda Eriksson.
Bakom språk- och kulturtävlingen som har 30 000 deltagare står utbildningsföretaget Mundolingue och Sydsvenska industri- och handelskammaren. Målsättningen är att uppmuntra elever till att läsa olika språk på högre nivå. I år deltar Europaskolan bara i engelska, och gick alltså vidare till fredagens semifinal som allra bästa skola.
– Då kommer två av de med bäst resultat att jobba i par och svara på 25 frågor på 30 minuter via Zoom. Tävlingsledningen tittar på och även läraren måste synas i bild, så det är noggrant övervakat, förklarar Linda Eriksson.
Det är Yana Ivanova i klass MODEU22 och Edgar Lejdevik i klass KFSCI22 som ska svara på frågorna i semifinalen. Arvid Lindqvist i KFSCI20 och Gabriel Thåström i klass EU20 står standby om någon blir sjuk. Kvaltävlingen genomfördes under ordinarie lektionstid och nästan alla elever på Europaskolan deltog. De fem bästa elevernas medelvärde för de 60 frågorna blev skolans tävlingsresultat, och det är fyra av dem som ingår i semifinallaget.
Varför är eleverna på Europaskolan så bra?
– Vi har en stark pluggkultur här, hög nivå och väldigt allmänbildade lärare, säger Edgar Lejdevik som gillar att plugga språk men även naturkunskap.
– Man måste vara bra här, konstaterar Yana Ivanova vars mål är att bli advokat och har svenska som favoritämne.
– Vi får en bra allmänbildning då ämnena går i varandra, som till exempel politik och historia på engelskan, säger Arvid Lindqvist som brinner för kemi.
Gemensamt för de tre eleverna som kunde träffa tidningen är att de läser mycket, framför allt på engelska. Både skönlitterärt och kurslitteratur. Och även att de har rest mycket, bott utomlands eller har släkt i andra länder.
– Att vara duktig i engelska är så klart en förutsättning, men det räcker inte. Eleverna måste också vara allmänbildade inom samhällskunskap, geografi och historia, främst gällande engelskspråkiga länder, säger Linda Eriksson.
Vad är det värsta som kan hända?
– Att inte gå vidare till finalen i Malmö. Dit vill man ju åka. Och så vill jag få medalj, säger Yana Ivanova.