Motigt för lunchrestauranger: "Haft en nedgång"

"Jag ser mörkt på framtiden." Johan Khalaf, som driver Präntarens café och mat, är orolig för egen del och för att kunderna ska nobba hans lunchställe med tanke på höjda levnadskostnader.

Johan Khalaf, Präntarens café och mat, har inte råd att anställa som läget är nu.

Johan Khalaf, Präntarens café och mat, har inte råd att anställa som läget är nu.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2022-10-01 11:53

Elpriserna skenar och matpriserna går upp stadigt.

– Först hade vi covid, sen kom det en världskris, suckar Johan Khalaf som 2021 tog över restaurangen/fiket i Galleria Präntaren.

– Jag skulle behöva sälja i snitt 50 "dagens" för att gå runt och kunna anställa någon.

I nuläget har han en person som går på timmar i lunchrusningen, annars jobbar Johan Khalaf ensam sju dagar i veckan.

– Vi har haft en nedgång i september. Just nu ligger snittet på 30 lunchgäster och lika många som fikar.

Priset för dagens rätt har han höjt en gång, i våras, och med knappt tio procent. Det kostar nu drygt 100 kronor att äta dagens rätt hos Johan Khalaf.

undefined
En köttgryta från Präntarens café och mat.

– Det är väl inte så farligt när sallad, bröd och kaffe ingår, det borde inte skrämma folk, säger han.

– Om jag kan höja igen? Nej, då är jag rädd att gästerna inte kommer tillbaka. Men priserna skulle behöva justeras eftersom allting blivit dyrare. En dunk matolja kostar nu 336 kronor. Men även priset på kaffe, mjöl och ost har gått upp väsentligt.

Hur känns det att vara i branschen nu?

– Ovisst. I augusti betalade jag 11 000 för elen, medan hyran ligger på 16 000 kronor. Jag kan inte påverka någonting, utan bara hoppas att regeringen presenterar åtgärder. Min hyresvärd har jag en väldigt bra dialog med.

Hur tror du att dina konkurrenter mår?

– Jag antar att de befinner sig i samma sits.

En konkurrent är Elsas kantin på Eskilstunavägen som drivs av Alexandra Wedel Hedqvist.

– Jag märker att det inte varit den förväntade uppgången bland lunchgäster för oss efter sommaren. Jag tror att människor påverkas av kriget, valet, räntorna och elpriserna, säger hon.

På grund av pandemin har hon redan en slimmad organisation i verksamheten.

undefined
Elsa Ekevall arbetar på Elsas kantin som enligt ägaren Alexandra Wedel Hedqvist tappat lunchgäster under september.

– Leverantörerna säger att prisuppgången på livsmedel kanske mattas av i februari. Det gäller att bita ihop, men läget känns inte helt stabilt.

En normal dag säljer Elsas kantin 45–90 dagens rätt

– Normalt sett är hösten vår bästa tid. Tack och lov har vi julbord att hoppas på, säger Alexandra Wedel Hedqvist.

Stefan Yngström är delägare i Strängnäs bowlinghall i Eldsundsviken som serverat lunchbufféer sedan premiären i november 2021.

– Självklart blir elen och maten dyrare för oss. När det gäller våra lunchgäster märker vi ingen skillnad ännu. Men visst finns den en oro, vi har dock klarat kriser förut, säger Stefan Yngström.

Karta: Galleria Präntaren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!