Den 24 oktober hölls en medelstor orienteringstävling på Tingstuhöjden samtidigt som ett paintball-evenemang pågick.
Detta ledde till en viss konfrontation som i sin tur resulterade i en polisanmälan.
Märkligt nog hade länsstyrelsen föregående dag avlagt en visit i den stadsnära skogen, som sedan 1986 klassas som naturvårdsområde.
Detta efter tips från allmänheten om att ett tre kilometersspår för mountainbike kunde upplevas som störande.
Spåret är cirka fem år gammalt och strategiskt placerat nära SMOL-gården på Vasavallen där Strängnäs cykelklubb har sitt högkvarter. Just på Tingstuhöjden har någon eller några tävlingar arrangerats.
– För oss är det okej att klubben har ett spår där, säger Bo Nordebrink, chef på kommunens fritidsenhet som gjort en skriftlig överenskommelse med Strängnäs CK, vilket också framgår av skyltar i området.
Nordebrink var en av personerna som medverkade vid tillsynsbesöket den 23 oktober. På plats fanns även kommunens markförvaltare och ekolog – Peter Nyström respektive Beatrice Lindius Svensson – två representanter för cykelklubben samt Kristin Larsson.
– Vi gick delar av cykelspåret, och jag har skrivit en rapport, säger Kristin Larsson.
"Länsstyrelsen kommer utreda om åtgärderna är skäl för krav på åtgärder eller inskränkningar, till exempel rättelse", står att läsa i handlingen.
Detaljer som nämns i rapporten är att: Gupp och hinder anlagts, stenmjöl/smågrus tillförts på vissa ställen, spåret breddats, mindre broar byggts och att spår av motocross syns på något ställe.
– Det står inte i bestämmelserna att det uttryckligen råder förbud mot att cykla i skogen, säger Kristin Larsson.
– Generellt sett kan det vara svårt att veta hur man ska komma till rätta med naturskador som orsakats av cykling i skyddade områden.
Enligt länsstyrelsens hemsida är det i ett område likt Tingstuhöjden bland annat förbjudet att: Skada naturföremål eller marken, medvetet störa eller skada djurlivet samt bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
– Naturmiljön måste skyddas, konstaterar Kristin Larsson.
Bo Nordebrink säger så här apropå tillsynsbesöket:
– Vi får invänta svar. Det är bra att vi får veta vad som verkligen gäller i ett naturvårdsområde, men ibland kan man undra om folk får röra sig i skogen överhuvudtaget.
Rapporten tar även upp att "en paintballbana anlagts, delvis inom skyddat område." Flera detaljer omnämns, bland annat det faktum att två gropar grävts.
Eventföretaget som anordnar paintball sitter på ett åtta år gammalt arrendeavtal med Strängnäs kommun.
– Beslutet om naturvårdsområdet kom 1986, folk har dock varit på Tingstuhöjden betydligt tidigare så. Jag menar, hur mycket har inte militären grävt i just det området, säger markförvaltaren Peter Nyström.
Han har heller inget negativt att säga om MTB-spåret i skogen.
– Om inte det fanns skulle nog folk cykla lite hur som haver.
Peter Fridström i cykelklubben hälsar:
– Klubben och kommunen har ett jättebra samarbete och förståelse för varandra, så vi hittar nog en lösning på detta.
Kristin Larsson igen:
– I vår tillsyn ingår att bedöma om syftena med naturvårdsområdet hotas, i dialog med förvaltaren. De avtal som fastighetsägaren, eller förvaltaren, ingått granskar vi inte.