Det var den 13 september 2003 som ett band knöts istället för klipptes för att inviga det nya Kulturhuset Multeum. Nära tusen personer kom till invigningen. Dagen efter löd Strengnäs Tidnings rubrik: "Multeum blir en kulturens knutpunkt".
Sedan dess har museet som fick plats i Multeum stängts men andra avdelningar har utvecklats.
– Bibliotekets barn- och ungdomsavdelning har växt. Samma sak är det med avdelningen för litteratur på andra språk än svenska. Det är ett par av våra prioriterade målgrupper, berättar Amanda Greek, barn- och ungdomsbibliotekarie.
Vad betyder Multeum för invånarna?
– Vi är verkligen en plats för alla. Man behöver inte konsumera när man kommer hit. Vi är en mötesplats, många kommer hit dagligen, säger Towe Karlsson, bibliotekschef.
– Vi åker ut med böcker till människor som inte kan ta sig hit. Det är det många som inte känner till, säger Anette Elvelind, bibliotekarie.
– Där har vi en direkt påverkan på folks livskvalité. Om man har läst skönlitteratur hela sitt liv men inte kan komma hit längre kan man ändå fortsätta att läsa, säger Amanda Greek.
Hon lyfter också upp en av bibliotekets senaste nyheter, den så kallade funkisavdelningen för låntagare med funktionsvariationer.
I dag, onsdagen den 13 september, firas 20-årsjubileet på Multeum. Alla barn som kommer dit får en present. Dessutom kommer caféet på Multeum att sälja jubileumsbakelser.
Men vad som händer framöver med Multeum är ännu ovisst. År 2021 tog kulturnämnden ett beslut om att inleda en förstudie gällande att uppföra ett kulturcentrum på fastigheten Trekanten 1, där Multeum står i dag. Strängnäs fastighets AB (SFAB) fick i uppdrag att genomföra utredningen. Än så länge finns bara en delrapport klar. Tanken är att fler verksamheter än de som i dag ryms i Multeum ska få plats i ett nytt kulturcentrum. Bland annat finns planer på att lägga fritidsgård, kulturskola och en scen där.
– Vi vet inte vad det blir men det man tänker är att kulturcentret ska bli ännu bättre och nå fler. Att nå nya målgrupper är vårt mål med det nya kulturhuset, säger Towe Karlsson.
Samtidigt pågår andra utredningar, bland annat utreds om gamla Thomasgymnasiet och Thomas arena kan få ny användning som kulturcentrum.