Solör Bioenergi Strängnäs AB driver fjärrvärmeverksamheten i kommunen sedan 2020 då företaget bildades. I samband med detta slöts ett avtal för långsiktigt hållbar samverkan kring energi- och klimatfrågor med Strängnäs kommunföretag som äger 20 procent av bolaget.
Från och med i höstas kan företag och föreningar ansöka om pengar för olika miljöprojekt. Solör Bioenergi och Strängnäs kommunföretag satsar 60 miljoner kronor under en sexårsperiod.
En av dem som sökt är museiföreningen Östra Södermanlands järnväg. De har beviljats 15 000 kronor för att bygga en solcellsanläggning.
Intill det gamla stationshuset i Läggesta ligger två stora vagnhallar. Där förvarar föreningen en del av sina ånglok och vagnar och även ett antal renoveringsobjekt. Den nyaste vagnhallen togs i bruk för två år sedan och är utrustad med en avfuktningsanläggning så att lok och vagnar av stort kulturhistoriskt värde kan förvaras i en lämplig miljö.
– Lok och vagnar rostar och träet ruttnar om de står fuktigt och då krävs oerhört mycket jobb för att underhålla och återställa dem, förklarar Tage Nordin, som oftast jobbar som tågklarerare och stins med ansvar för stationen och att vinka in och iväg tågen.
Föreningens projekt är det första att få bidrag från Klimatfonden, men flera är på gång. Bland annat har Vasaskolan fått ja för att installera solceller.
– I höstas fick vi in 15 ansökningar och nu till våren blev det 13 nya som vi betar av efterhand, säger Charlotte H Kindmark som representerar Strängnäs kommunföretag och är medlem i samverkansgruppen för Solör Strängnäs.
Hon anser att föreningar har en speciell roll vid klimatomställning eftersom man där når folk via deras fritidsintressen.
– Det som dock kan sätta käppar i hjulet för föreningarna är att de måste ligga ute med pengarna tills projektet är färdigt eftersom det är först då som bidraget betalas ut.
Framöver hoppas Charlotte H Kindmark se ansökningar där föreningar och företag går ihop och söker gemensamt för olika projekt.
Tage Nordin tycker inte att föreningens gammaldags koldrivna lok gör att de behöver satsa extra mycket på miljöinsatser.
– Nej, men vi har ett allmänt miljötänk som gynnar vår plånbok och ger oss en bra miljöprofil.
Han uppskattar att den nya solcellsanläggningen kommer att göra vagnhallarna i Läggesta självförsörjande och att föreningen därmed sparar in drygt 10 000 kilowattimmar per år.