På andra karttjänster, som exempelvis Googles eller Eniros motsvarigheter, är satellitbilderna över Strängnäs oredigerade. Zoomar man in på exempelvis Google maps och väljer tjänstens satellitvy kan man klart och tydligt se träd, byggnader, fordon och till och med domkyrkan.
Går man i stället in och försöker göra samma sak på Apples kartapplikation är samma del av Strängnäs – mellan Eldsundsviken, upp genom Tosterö och Långskär bort mot Stallarholmen, samt vid Gorsingeholm och över hela Härads skjutfält – endast en suddig massa av grått, grönt och brunt, där enskilda byggnader är nästintill omöjliga att urskilja.
Nihad Hodzic är chef på kommunens GIS-enhet. Utöver att ansvara för GIS (kommunens geografiska informationssystem) har enheten även ansvar för kartor, kartläggning, stomnät, mätning och adressättning.
Han säger att man från kommunens sida inom ramen för upprättande av nybyggnadskarta, utstakningar och övriga mätuppdrag, gör diverse förbättringar av den kommunala primärkartan. Förbättringar görs inom avgränsade områden och skickas till Lantmäteriet som i sin tur används för ajourhållning av de allmänna kartorna.
– Men jag vet inte varifrån Apple eller andra kommersiella tjänster tar in sin data ifrån. Det är första gången jag får höra att de blurrar det området. Vi levererar inte data till någon tredje part, bara till Lantmäteriet och andra statliga myndigheter, säger han.
Nihad Hodzic säger att när det gäller drönarbilder och flygbilder som tas inom offentlig förvaltning eller av kommersiella aktörer i Sverige måste dessa skickas in till Lantmäteriet för godkännande, så att exempelvis platsen för ett föremål av militärt strategisk betydelse och liknande inte avslöjas.
– Lantmäteriet maskar i sin tur de delar som inte får visas. Men jag tror inte att man skulle maska hela centrala Strängnäs och sådär stora områden som du säger. Det är lite märkligt.
Har du några teorier kring varför det skulle kunna vara så?
– Nej. Att skjutfältet är blurrat är mer rimligt, men att det i de andra områdena skulle vara så restriktivt kring vad man får visa som de har gjort det känns konstigt. Speciellt om det ser helt normalt ut hos andra aktörer.
Skulle det eventuellt kunna vara kopplat till statsministerns bostad i Strängnäs?
– Det skulle kunna vara så, men å andra sidan så finns det också många andra viktiga saker som skulle behöva skyddas på samma sätt i så fall.
Men ni har aldrig fått några instruktioner från Lantmäteriet eller dylikt om att behöva censurera området runt hans bostad på exempelvis era drönar- eller flygbilder?
– Nej. Vi skickar alltid våra bilder till Lantmäteriet innan vi ens får publicera bilderna internt, för att inte prata om externt. De bedömer då vad som måste maskas i bilder. Geografisk information som vi producerar själva och publicerar är oftast ganska ofarligt.
– Det finns skillnad mellan vad som publiceras på den offentliga respektive privata marknaden. Det offentliga styrs väldigt mycket av statliga myndigheter, främst Lantmäteriet. Jag vet inte exakt hur den privata processen ser ut, det kan ju vara både så att de inte fått göra vissa saker eller helt enkelt saknat resurser för viss kartläggning, säger Nihad Hodzic.
Tidningen har i flera veckors tid försökt få kontakt med Apple, utan framgång.