Så mycket drog socialnämnden i Strängnäs över budgeten

Prognosen låg på ett underskott på 39,7 miljoner kronor för hela året. Riktigt så illa blev det inte, då slutresultatet landade på minus 35,5 miljoner kronor för socialnämnden.

Socialnämndens underskott i budgeten landade på 35,5 miljoner kronor för 2023.

Socialnämndens underskott i budgeten landade på 35,5 miljoner kronor för 2023.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-04-24 13:42

Nyheten i korthet

  • Socialnämnden i Strängnäs gick över budget med 35,5 miljoner kronor under förra året, trots en prognos som förutspådde ett underskott på 39,7 miljoner.
  • Orsakerna till detta underskott inkluderar kostnader för hemtjänsten och ett ökande antal placeringar på institutioner.
  • Socialnämnden planerar att effektivisera sin verksamhet och öka sin finansiering fram till 2024 för att balansera budgeten.

Tidningen rapporterade redan i höstas om underskotten i socialnämndens helårsprognos.

När årsrapporten för nämnden presenterades i förra månaden blev slutsiffran för underskottet 35,5 miljoner kronor.

Socialnämndens ordförande Thord Modin (S) säger att det alltid är oroande när man får ett rejält underskott och inte kan få till en budget i balans utifrån de medel som nämnden fått.

– Man får naturligtvis göra en översyn om man då behöver öka tilldelningen, och vi får en något ökad tilldelning till 2024, säger han. 

De främsta anledningarna till underskottet är kostnaderna för hemtjänsten och för det ökade antalet placeringar på instutition, berättar Thord Modin.

– Barn och unga från Strängnäs var både involverade och kopplade till grova brott, vilket föranledde att vi fick göra flera placeringar. Och det kostar ju väldigt mycket att göra sådana här placeringar.

Vad görs det på de här fronterna för att förbättra situationen för i år?

– Vi gör nog allt vi kan, kan man säga. Vi går väldigt noga igenom framförallt äldreomsorgen, vilket vi började med redan 2023, för att se om vi kan göra ytterligare saker. Det viktiga är att vi ska se till att inte sänka kvaliteten på arbetet hos våra gamla, sen får vi se hur vi kan effektivisera själva arbetet, med tidsscheman och så vidare. Men vi måste samtidigt ta hänsyn till personalen.

undefined
Thord Modin (S) är ordförande för socialnämnden.

Den hemtjänstverksamhet som kommunen ansvarar för har länge gått med underskott. 2022 låg det på 14,6 miljoner kronor och året dessförinnan på 13,5 miljoner kronor.

– Om man tittar bakåt där så blir man lite fundersam, för redan 2012 gick hemtjänsten med underskott. Man får räkna bort pandemiåren då det var en helt annan situation. Men åren därefter, när jag och den nya socialchefen tillträde, vidtogs ett ganska stort antal insatser och handlingsplaner för att se vad vi kunde göra åt situationen, säger Thord Modin.

Varför har just hemtjänsten tillåtits gå med underskott under så lång tid?

– Det är för att andra funktioner i socialnämndens område har gått med överskott, så när man har sett på den totala balansen i budgeten så höll man ändå budgeten – eller till och med gick med överskott. Men när de andra funktionerna börjar använda upp sina tilldelade resurser så kan man inte jämka det med de som har underskott. 2023 har vi till exempel haft insatser mot barn och unga som har ökat, utan att ha något plus i ena änden som kan väga upp för ett minus i den andra.

I verksamhetens årsrapport beskrivs det hur flera åtgärdsplaner sattes in under våren i fjol. I den beskrivs åtgärdspunkter som förändring av nattbemanning inom funktionshinderomsorgen, minskning av inhyrd personal, effektivisering av organisation kring samordnare inom hemtjänsten och avslutad prenumeration av Strengnäs Tidning.

Sammanlagt har de totalt 16 åtgärdspunkterna hjälpt till att spara in 5,9 miljoner kronor. Thord Modin säger att man kommer regelbundet att fortsätta se över hur mer verksamheten kan förbättras och effektiviseras för att hamna i balans.

– Det viktiga är att vi också ha fokus på brukarens omsorg och omvårdnad i första ledet, sen får vi se över det övriga. 

Vad ser du saknas för konkreta åtgärder för att få balans på verksamheten?

– Om vi tittar på den största läckan så är det hemtjänsten. Det är ingen kritik mot personalen, de jobbar hårt och har ett tungt jobb, men vi har också relativt hög sjukfrånvaro. All sjukfrånvaro är ju ett tecken på att personalen har det svårt, så då får vi jobba med det för att de ska må bättre.

Thord Modin säger att han inte kan gå in i detalj på hur situationen ser ut inför 2024. Per den senaste månadsrapporten från socialnämnden tycks dock den negativa trenden fortsätta. Bland annat har externa familjehem dragit upp kostnaderna, men nämnden hoppas kunna få bukt på det genom att rekrytera fler egna familjehem.

Även kostnaderna för inhyrd personal beräknas vara hög under våren. I rapporten står dock att det under den senaste tiden varit lättare att rekrytera behöriga socialsekreterare, vilket hjälper till att nå målet att ha en konsultfri verksamhet till slutet av sommaren 2024.

– Det lutar mot vissa underskott även i år, men vi ska titta på vad vi kan göra åt det, säger Thord Modin.          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!