Kontorschef László Némedi på teknik- och servicekontoret har skrivit en rapport om att sopsand avyttrades på felaktigt sätt i fjol, något som Strengnäs Tidning har skrivit om. I rapporten, som pekar ut högsta ledningen, står att ekonomiska incitament kan ha förelegat och att högsta ledning också kan ha utnyttjat sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen vinning. Enligt skrivelsen kan agerandet även strida mot kommunallagen.
Den utpekade kommunchefen Peter Lundberg, som uppger att han har låtit hämta runt 150 ton, säger att rapporten är full av felaktigheter och att hans agerande framstår som brottsligt. Den andra personen som László Némedi syftar på är Jens Perssons far, Rolf Persson. Han har också låtit hämta sand, och uppger uppskattningsvis att det handlar om max 300 ton. Den totala mängden sand som avyttrats felaktigt är enligt László Némedi 700 ton.
I förra veckan togs ärendet upp på teknik- och fritidsnämnden. Men varken på det eller på presidiemötet före ställdes några frågor om innehållet, enligt Angela Andersson, som är vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden.
– Han berättade vad han hade skrivit, han var klar och tydlig, säger hon.
Hur reagerade ni på det?
– Vi reagerade inte, vi tyckte att det var en uppföljning som skulle göras. Vi diskuterade inte det.
Det som han skriver mellan raderna, vilket är en beskrivning av korrupt agerande, var inget som ni ställde frågor om?
– Vi politiker har inget uppdrag att läsa mellan raderna. Om det är korruption, det är ingenting som vi uppfattar. Korruption, det får stå för honom, vi hade inga frågor varken på presidiet eller på nämndmötet.
Polisanmälan, pratade ni om det?
– Vi diskuterade inte det, nej, vi diskuterade ingenting.
Varför diskuterade ni inte?
– Han har ju skrivit en rapport, och har egna värderingar om det. Vi har högsta förtroendet för högsta ledningen, säger Angela Andersson.
Hon säger att nämndens ansvar är att ge uppdrag åt tjänstemännen och tjänstemännens ansvar är att utföra. Där verkar det ta slut.
– Han ställer en hel del frågor, det är en bra föredragning, och vi har högsta förtroendet för ledningen, säger Angela Andersson en gång till och fortsätter.
– Andemeningen var att vi ville bli av med sanden, vi har ingen nytta av den. Vi känner inte till någon kommun som säljer oren halkbekämpningssand. Kommer någon och hämtar sanden så är det jättebra. Vi har förtroende för högsta ledningen, det har inte kostat skattebetalarna någonting, säger Angela Andersson som upprepar ytterligare en gång.
– Vi har 100 procent förtroende för ledningen och det var bra att vi blev av med sanden. Nämnden har godkänt rapporten och som det ser ut i dag kommer det inte att hända något mer.
En privatperson boende i Strängnäs kommun tycker dock att anklagelserna är allvarliga och har därför gjort en anmälan till Riksenheten mot korruption. Ordförande Marianne Andersson (C) var inte närvarande på nämndmötet, men hon säger att det visst ställdes frågor under presidiet.
– Vi fick ju reda på hur det hade gått till. Nu låter vi kommunchefen låta göra en utredning för att ta reda på vad som har hänt. Om det inte skulle vara samstämmiga uppgifter, då får man gå vidare, säger Marianne Andersson.