Näst varmaste året i Strängnäs – på nästan 30 år

Fjolåret blev det varmaste året som hittills uppmätts på jorden.
I Strängnäs såväl som i övriga Sverige låg temperaturerna över det normala.
Detta enligt Newsworthys beräkningar, som bygger på delvis preliminär observationsdata från SMHI.

Strängnäs fick under 2024 sitt näst varmaste år sedan 1996.

Strängnäs fick under 2024 sitt näst varmaste år sedan 1996.

Foto: Fanny Lindblad

Strängnäs2025-01-05 06:55

Nyheten i korthet

  • 2024 var det näst varmaste året i Strängnäs på nästan 30 år, med en årsmedeltemperatur på 8,3 grader, enligt datan från SMHI:s mätstation Adelsö A.
  • Nio av årets tolv månader var varmare än normalt i Strängnäs, medan januari och april var kallare än genomsnittet.
  • Meteorolog Linus Karlsson på SMHI förklarar att den generella trenden är att det blir varmare, vilket till stor del beror på globala klimatförändringar.

SMHI:s mätstation Adelsö A är den mätstation som ligger närmast Strängnäs tätort, drygt tre mil österut fågelvägen. Under 2024 var årsmedeltemperaturen vid stationen 8,3 grader, vilket är en grad över genomsnittet sett till de senaste decennierna.

Det är inte bara en grad över snittet, utan också den näst varmaste årsmedeltemperaturen för mätstationen sedan 1996. Endast 2020 var medeltemperaturen högre vid mätstationen, då den låg runt cirka 9 grader Celsius.

För Strängnäs räkning var nio av årets tolv månader varmare än normalt: februari, mars, maj, juni, juli, augusti, september, oktober och november. Två av årets månader var å andra sidan kallare än genomsnittet – dessa var januari och april.

undefined
Datan i grafen är framtagen av Newsworthy, som i sin tur inhämtat den från SMHI.

Allra varmast var det den 28 juni, då mätstationen visade en topptemperatur på 29,5 grader. Kallast var det ett halvår tidigare, den 19 januari, då kvicksilvret i mätaren nådde iskalla -19,7 grader.

Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, säger att den exakta orsaken till de höjda temperaturerna varierar beroende på årstiden.

– Framförallt så är det under vinterhalvåret som värmen går att koppla till om det har varit mildluft som dominerat, säger han.

undefined
Linus Karlsson är meteorolog på SMHI.

På sikt är den generella trenden att det blir varmare och varmare, fortsätter Linus Karlsson. Till stor del beror det på vädersituationen som råder under året, så enskilda år kommer fortsatt att kunna skilja sig åt i temperaturspann.

Men generellt beror det på globala klimatförändringar?

– Det är precis så. Det är därför det blir varmare.

För Strängnäs del var 34 av årets dagar varmare än 25 grader, vilket är fler än vanligt, och 26 dagar så kallade frostdagar – dagar då minimitemperaturen ligger under nollan – vilket är färre än vanligt.

undefined
2024 blev ett år med rekordhöga medeltemperaturer världen över. Genrebild.

2024 blev det varmaste året hittills uppmätt i världen, enligt bland annat EU:s jordobservationsprogram Copernicus. Trots en kall start på året blev det även det år med högst medeltemperatur i Sverige, sett över de senaste 30 årens genomsnitt.

– När man ser till medeltemperaturen för ett helt år så är det mätningar från vinter till sommar. Det kan ha varit en vinter med kalla perioder och ändå bli ett varmt år generellt. Så upplevelsen av hur året varit kan skilja sig från när man jämför med helheten, säger Linus Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!