I tisdags skrev utrikesminister Ann Linde (S) under Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.
Ett medlemskap ställer krav på ett antal åtaganden militärt, bland annat att två procent av medlemsländernas bruttonationalprodukt, BNP, ska satsas på försvarsbudgeten – men även det civila försvaret omfattas av vissa krav. Organisationen har slagit fast sju punkter som är särskilt prioriterade för att stärka medlemsländernas civila motståndskraft.
Sverige måste kunna säkra att det finns mat och dricksvatten, fungerande kommunikationer och transporter, hantera stora mängder skadade och döda, och kunna utrymma städer.
Det svenska civilförsvaret bedrivs på många plan, där kommunerna är en viktig faktor, menar MSB. Lena Mattsson är säkerhetschef i Strängnäs med fokus på just dessa områden.
– Vi har en god kontroll över det civila försvaret i Strängnäs. Inventering och i ordningsställning av skyddsrum pågår, vi säkerställer kris-, beredskap- och kontinuitetsplaner för alla verksamheter, bland annat genom samarbete med de kommunala bolagen, andra närliggande kommuner och andra viktiga parter, såsom Försvarsmakten och polismyndigheten, säger hon.
Arbetet med civilt försvar överlappar mål inom krisberedskapen i viktiga avseenden, säger hon. Om krig är en extremsituation finns det andra mer vanligt förekommande kriser som kommunen också har beredskap inför. Det kan till exempel handla om skogsbränder som de som drabbade stora delar av Västmanland 2014, eller fjolårets översvämningar i Gävle.
– Grunden för kriser ser likadan ut. Hela samhällsapparaten är ju redo kliver ju in på olika sätt. Grunden finns men den kan man skala upp och skala ner beroende på storlek av kris.
Vad kan man göra som privatperson om man vill vara förberedd på en kris?
– Att vara källkritisk är väldigt viktigt. Det kommer desinformation och det är snabbt och lätt att följa det som skrivs, vilket kan skapa en oerhörd oreda.
– Sen kan man ju även välja att engagera sig, det finns frivilliga resursgrupper och civilförsvarsföreningar som ständigt jagar folk och resurser.
Att Strängnäs är en mindre kommun kan vara till dess fördel, menar Lena Mattsson.
– Vi har nära till medborgarna, tjänstepersoner och politisk ledning. Det är alltid lättare att hjälpas åt när man känner tillhörighet och närhet till varandra.