Ett tiotal ungdomar sitter på träbänkarna bredvid boulebanan på Visholmen. De är med i ungdomsnätverket som startade i maj 2021 av den ideella föreningen Starka händer, vars syfte är att vara en hjälpande hand till nyanlända och olika utsatta grupper. Idag träffas de för fjärde gången. De är mellan 15 och 24 år och kommer bland annat från Syrien, Afghanistan, Somalia och Irak.
Ranim Kirwan, 15 år, sitter längst ut på bänken. Hon är med i nätverket eftersom hon vill starta ett projekt med kompisen Aeah Nsharka. Vad det är för projekt är hemligt.
– Jag har gått med eftersom jag vill starta ett projekt och behöver information om hur jag ska gå tillväga, vilka problem som finns och hur jag ska lösa dem. Jag är också med för att starta aktiviteter till dem som kommer nya till Sverige och hjälpa dem med kunskap om lagar och samhället.
Mustafa Olwan delar ut kanelbullar och läsk till dem som samlats runt bordet. Till vardags arbetar han som lärare men i det här sammanhanget är han styrelseledamot i Starka händer tillsammans med grundaren Mohamad Allatif och Mohammed.
De tog initiativet till ett ungdomsnätverk för att stärka ungas förutsättningar och tillgång till arbets- och studielivet genom att anordna aktiviteter och kurser som leder till kunskap om samhället, ledarskap och näringslivet.
– Vi vill hjälpa dem att hitta ett jobb eftersom de exempelvis inte vet vad sommarjobb är. Vi vill också lära dem hur svenska samhällssystemet funkar och hur man kommer in i samhället. Ungdomarna vill utvecklas men vet inte hur, där är vi och hjälper till, säger Mustafa.
Mohamad Allatif riktar blicken mot pojken på andra sidan bordet som endast varit i Sverige i två veckor.
– Vi vill att de får riktig hjälp för att komma in i samhället och inte behöva förlora tid på att vänta. Ungdomar är vår framtid och vi fokuserar på dem eftersom de kan bidra till ett bättre samhälle.
Ungdomarna runt bordet turas om att berätta om varför de är med och Aeah Nsharka hjälper till att översätta från arabiska till svenska när det behövs.
– Jag vill bli bättre på att simma och spela fotboll, säger Amar Abdu Abelb, 17 år.
– Jag vill starta ett projekt där unga gör insatser och aktiviteter åt äldre, det blir roligt för dem att träffa varandra och det bygger broar mellan unga och samhället, säger Mahmoud Mansour, 24 år.
– Jag vill få hjälp att ta körkort och lära mig svenska, säger Eimal Tofan, 18 år.
För att genomföra aktiviteter får de hjälp från kommunen och Fritidsbanken men de letar också efter sponsorer. Planeringen är i startgroparna och de aktiviteter som kommer genomföras utgår från ungdomarnas önskningar.
– Ungdomarna sitter i en styrgrupp som planerar aktiviteter tillsammans med styrelsen. De kommer leda aktiviteterna och vi i styrelsen står bakom och hjälper till när det behövs, säger Mohamad Allatif. Ungdomarna har kraft och vilja att bli en del av och bidra till vårt samhälle, men de har sämre förutsättningar att lyckas på grund av omständigheter de inte kan styra över.
Starka händer planerar att träffas igen under veckan. De når ut till allmänheten med information via sina sociala medier, där Facebook är den främsta plattformen.
Innan gruppen skiljs åt passar Aeah på att visa hennes och Ranims instagram-konto där de kommer uppdatera om sitt projekt framöver när det inte längre är hemligt.