I mitten av februari ska alla nior ha bestämt vilket gymnasieprogram de vill gå. Beslutet är inte alltid helt enkelt, och studie- och yrkesvägledarna på grundskolorna har för tillfället fullt upp med samtal med elever i valet och kvalet.
Thomasgymnasiet tar just nu emot nior från alla fristående och kommunala skolor i såväl Strängnäs som Nykvarns kommuner, som under en dag får prova på hur det är att vara elev på skolan. Till årets dagar, spridda över tre veckor och skolans olika program, har omkring 90 nior anmält sig. Tidningen var med när årskurs 1 på teknikprogrammet tog emot fyra grundskoleelever från Paulinska skolan och Mariefreds skola.
– Tekniska saker har alltid fascinerat mig, så jag är nyfiken på att se om det här kan vara något för mig, säger Tim Karlén från den sistnämnda skolan.
Han tog plats bredvid Anton Walfridson som visade hur cad-programmet, kort för computer-aided design, som eleverna arbetar i fungerar. I årskurs 1 gör de tvådimensionella ritningar utifrån övningar i sin lärobok, senare i utbildningen väntar arbete i 3D.
Lovisa Asplund, Ida Axling och Fieruz Tesfamariam från Paulinska satte sig med tjejerna i teknikettan, som berättade om utbildningen.
– Det är en bra utbildning och man kan lätt få olika slags jobb, inte bara som ingenjör. Men man ska veta att det är ganska tufft. Det är mycket teknik och mycket matte, två timmar per dag, säger Patricia Haroun.
Fieruz Tesfamariam vill bli arkitekt, och planerar att söka till arkitekthögskolan efter gymnasiet.
– Då har jag tänkt att teknikprogrammet kan passa mig. Men vi får se, jag kanske ändrar mig, det kan bli natur också, säger hon.
Även Ida Axling pendlar mellan teknik- och naturvetenskapliga programmet, efter att ha övergett sin ursprungliga plan att söka samhällsprogrammet.
– Jag var på en prova på-dag inom samhälle på en annan skola. Efter det ångrade jag mig, jag tror att jag skulle kunna tröttna på det. Jag vill nog ha mer NO, säger hon.
Det är Thomasgymnasiets två studie- och yrkesvägledare som bjuder in till och håller i trådarna för prova på-dagarna. En av dem, Angela Andersson, råder elever att välja gymnasieprogram och framtida yrke med både hjärta och hjärna.
– Man måste vara intresserad, men det kanske inte är sitt stora fritidsintresse man ska jobba med. Det kan man spara och ha som en avkoppling för att kunna göra ett bra jobb, säger hon.