Saffransbullen byts ut mot semlor

Är det okej att börja sälja semlor redan, eller ett helgerån? Hur som helst är det flera av kommunens bagerier som startat säsongen. "Folk kan inte vänta, vad ska man göra?" säger Khaldoun Zenddin på Ohlssons hembageri i Stallarholmen.

Magdalena Bettoschi driver Grassagården och i år är första gången hon har öppet under semmelsäsongen. Under december serverade hon saffranssemla med lingongrädde, men vad det blir nu har hon inte bestämt ännu.

Magdalena Bettoschi driver Grassagården och i år är första gången hon har öppet under semmelsäsongen. Under december serverade hon saffranssemla med lingongrädde, men vad det blir nu har hon inte bestämt ännu.

Foto: Privat

Strängnäs2024-01-04 19:11

Fettisdagen är den traditionella dagen att börja sälja semlor, och den infaller först om drygt en månad, den 13 februari. 

– Folk har tjatat sedan den 1 december så nu började vi sälja klockan 13 i går, säger Khaldoun Zenddin som driver Ohlssons hembageri i Stallarholmen sedan snart åtta år. 

På fem timmar under premiärdagen sålde han trettio semlor. I dag förväntar han sig minst femtio, kanske hundra av de olika varianterna. Utöver de traditionella bakar han också wienersemlor och nutellasemlor. 

undefined
Khaldoun Zenddin på Ohlssons hembageri i Stallarholmen vill att alla kunder ska få färska semlor och gör dem på beställning, enligt ett gammalt recept från 70-talet.

– När man skriver om semlorna på Facebook är det många som klagar och tycker man ska vänta till semmeldagen, men folk kan inte vänta, säger Khaldoun Zenddin och skrattar.

Hans knep är att han alltid gör färska semlor vid beställning, och alltid provsmakar varje omgång. 

– Och så har jag ett gammalt recept från sjuttiotalet, det är fantastiskt! 

Kaféet på Kulturhuset Multeum, Fröken Maräng, har ännu inte börjat med semlor: 

– Vi har precis anställt en ny konditor så vi ska prata ihop oss nästa vecka om semmelsortiment och annat, säger Fatima Lathyrus, en av ägarna. 

undefined
Fröken Maräng har precis utökat med en ny konditor, Johanna Lundwall Johansson (till höger i bild). "Nu kommer vi att kunna ha ett ännu bredare sortiment och våra egna tårtor. Nästa vecka ska vi planera för semmelsäsongen", säger Fatima Lathyrus.

Förra året hade Fröken Maräng kremla på semmelmenyn, vilket är en kardemummabulle med egengjord mandelmassa och grädde. 

– Det var en succé, vi sålde hur många som helst. Den kommer vi absolut att ha i år också. Det är otroligt att svenska folket gillar semlor så mycket, säger Fatima Lathyrus. 

Café Prinsen kör igång semmelsäsongen direkt efter årsskiftet, och har så gjort de senaste åren. 

– Folk frågar efter det och vill ha och då gäller det att passa på, säger ägaren och bagaren Leif Andersson. 

På Prinsen har de såväl traditionella semlor som de med mandelmassa och grädde blandat och wienersemlor. 

– Vi har kört saffranssemlor under december och det kör jag vidare med tills mitt lager av saffran är slut. 

undefined
Leif Andersson på café Prinsen bakar redan semlor på löpande band eftersom kunderna efterfrågar det.

Magdalena Bettoschi på Grassagården blir lite tagen på sängen när tidningen ringer.

– Vi har ju alltid haft stängt under den här perioden så det här är nytt för mig. Jag har ingen aning om hur jag ska göra med semlor, men jag brukar alltid hitta på något tokigt. 

Magdalena Bettoschi sålde julsemlor med saffran och lingongrädde så hon vill inte kalla sig traditionsbunden.

– Det finns så mycket man kan variera men originalet är säkert godast just på semmeldagen, summerar Magdalena Bettoschi. 

undefined
Magdalena Bettoschi driver Grassagården och i år är första gången hon har öppet under semmelsäsongen. Under december serverade hon saffranssemla med lingongrädde, men vad det blir nu har hon inte bestämt ännu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!