Isarna har börjat lägga sig över kommunens vatten, men är ännu tunna och ojämna. Går de att gå eller åka skridskor på? frågar sig säkert en och annan friluftsälskare.
Det enda den frivilliga sjöräddaren Roy Forsblom med säkerhet vill säga om den saken, är att han aldrig skulle säga något säkert:
– Använd sunt förnuft. Du måste antingen veta exakt vad du håller på med, eller vara med någon som gör det. Och du ska aldrig gå ut ensam.
Vi träffas vid Sjöräddningssällskapets station på Visholmen. Strax intill vaggar några änder fram över Västerviken, som gnistrar av frostig is. Den tycks stabil, men skenet kan bedra, säger Roy Forsblom:
– Jag skulle inte rekommendera någon att gå ut på någon is än, men fint väder lockar folk till isen, så är det. Det skulle inte förvåna mig om det händer något i helgen.
Han fortsätter:
– Is påverkas av så mycket. Temperaturer, strömmar, vindar – och allt som bryter istäcket. Här omkring har vi kobbar, skär, vass och bryggor. Det kan vara jättebra bärighet på ett ställe, så går man två meter ut och så är det ingen bärighet alls.
Därför, säger Roy Forsblom, är det säkraste att aldrig chansa och att, om man väl ger sig ut, ha rätt utrustning.
– Och, det kan jag inte nog poängtera, berätta vart du ska och när. Var du ger dig ut, var du tänker komma tillbaka och hur länge du ska vara borta, så att någon vet och kan slå larm. Då har vi en riktning, om vi skulle behöva ge oss ut på isen.
Hur vanligt är det med istillbud?
– Det vanligaste är skridskoskador, alltså att någon råkar ut för ett benbrott efter att ha ramlat eller fastnat i en spricka, säger Roy Forsblom som hittills bara varit med om en skarp insats när människor gått genom isen.
I februari i år hamnade flera personer i vattnet i Mälaren vid Bålsta. En omkom. Sjöräddningen Strängnäs var en av flera styrkor som larmades ut, men när de väl hann fram var insatsen nära nog över.
Vad har du själv för erfarenhet av iskallt vatten?
– Jag har badat både med och utan skyddsutrustning, frivilligt och ofrivilligt. Vi tränar varje år på att ta oss upp ur, och livrädda, från vak, säger Roy Forsblom.
Och det ofrivilliga badet?
– När jag var barn lekte vi oförsiktigt nog på is och den brast. Det var nära strandkanten så jag bottnade, men det var verkligen iskallt.
Det allra bästa, säger Roy Forsblom, är att ge sig ut i sällskap med någon med stor kunskap och erfarenhet:
– De som är på isarna mycket kan dem bäst, så ett tips är att ta kontakt med en långfärdsskridskoklubb.
I såväl Strängnäs som Mariefred har Friluftsfrämjandet lokala skridskosektioner. Medlemskap ger tillgång till dels gemensamma turer med långfärdsskridskor, dels Skridskonätet som har rapporter som beskriver isarnas kvalitet i realtid.
Tibor Musil är skridskoansvarig inom Friluftsfrämjandet Strängnäs:
– Det går jättebra att ansluta sig till oss. Vi har ett 20-tal som åker lite oftare och sedan kommer några som bara är med en eller ett par gånger.
Har ni planerat årets första tur än?
– Jag undersöker faktiskt isarna under den här veckan, så om det funkar blir det eventuellt en tur på söndag.
Var åker ni då?
– Där det är säkra isar, så klart, säger Tibor Musil och skrattar.
För den som vill åka på is utan vatten under så finns flera konstfrusna banor, i Strängnäs, Åkers styckebruk och Mariefred.