Nu finns Strängnäs på ytterligare en karta

Ett stort lastfartyg vid namn MS Arosandra brakade i september 1990 in i Tosteröbron. Det är en dramatisk händelse som återberättas i appen Storyspot där nu även Strängnäs, sedan någon månad, ingår.

Den 13 september 1990 blev Tosteröbron påkörd och bilar var som synes nära att hamna i Mälaren.

Den 13 september 1990 blev Tosteröbron påkörd och bilar var som synes nära att hamna i Mälaren.

Foto: Arkivbild

Strängnäs2020-01-03 06:42

– Just nu finns fyra platser eller händelser härifrån med. Men vi har utrymme för ytterligare sex och arbetet pågår, säger Karolina Zander, destinationskoordinator på Strängnäs kommun som samarbetar med Storyspot.

Förutom Tosteröbron finns inslag om Roggeborgen, bombningarna vid P 10 samt Augusta Widebeck redan tillgängliga och alla fyra hittas via en karta.

Den omskrivna regaliestölden i domkyrkan sommaren 2018 och stadsbranden på 1800-talet dyker snart upp i appen som kan laddas ner gratis.

– Strängnäs kommer att vara komplett i slutet av januari, berättar Lisa Evertsson Norrevik, grundare av och vd för Storyspot.

Hur pass utspridda är ni annars i Sörmland?

– Jag vet att Trosa är på gång, totalt finns Storyspot på ett 20-tal platser i landet, liksom i Tyskland och Litauen. Beträffande Sverige vill vi att du var du än befinner dig i landet ska kunna upptäcka städerna med hjälp av oss.

Apropå Tyskland – Storyspot har som ambition att i framtiden kunna presentera sitt material på andra språk.

Varje besöksmål innehåller en cirka fem minuter lång berättelse med illustrationer. Bakom berättelserna står historikern Linda Segtnan.

Incidenten på Tosteröbron i september för snart 30 år sedan beskrivs ingående:

Det är i samband med en broöppning mitt på blanka eftermiddagen som personbilar och en ung kille på cykel blivit stående bakom bommarna. De kan se hur ett lastfartyg snabbt närmar sig västerifrån. Båten rammar bron och fortsätter sedan som om ingenting hänt mot Södertälje. Kvar finns chockade, men annars oskadda, människor. Däremot tillfogas bron stora skador och blir under en längre period avstängd.

– Appen kan så klart användas som en guide av besökare. Men man måste inte alls vara i närheten, förklarar Karolina Zander.

Flera sörmländska hembygdsföreningar, bland annat de i Åkers styckebruk och Stallarholmen, har som vi tidigare berättat nappat på idén. Dessa ingår i ett pilotprojekt och har fått medel från Riksantikvarieämbetet och Leader Södermanland för att spela in berättelser och göra dessa tillgängliga digitalt.

– Arbetet pågår och det börjar ploppa upp idéer, meddelar Lisa Evertsson Norrevik.

Karolina Zander:

– Det finns ytterligare en dimension på Storyspot – vem som  helst kan ladda upp en story om "sin" plats.

Karta: Tosteröbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!