Nu kommer lönelyftet – men många blir utan

Kommunens lärare har fått besked om huruvida de får ta del av lönelyftet eller inte. Inom lärarkåren i Strängnäs finns en känsla av ett A- och ett B-lag, vittnar Lärarförbundet.

Strängnäs2016-12-01 17:34

På tisdagen fick kommunens lärare veta om de får ta del av det statliga lärarlönelyftet.

I Strängnäs är det sammanlagt 6,9 miljoner kronor som fördelas. Pengarna har hittills gått till 163 lärare, men det ska finnas utrymme att inkludera ytterligare några lärare på skolor som har nytillträdda rektorer som ännu inte hunnit bilda sig en uppfattning om vilka lärare som ska premieras.

Hur stort lyftet är för enskilda lärare varierar mellan 1 000 och 4 400 kronor per månad. Snittet är 2 500 kronor.

– Vi har lagt oss där för att så många som möjligt ska få ta del av satsningen. Skolverkets kriterier och kommunens egna lönekriterier har sammanvägts. Som i all löneförhandling är det rektorernas bedömning som har vart utgångspunkten, men i förhandling med facken har beloppen justerats något, säger utbildningschef Tony Lööw.

Långt ifrån alla lärare får ta del av satsningen, vilket heller inte har varit meningen med lönelyftet. Omkring en tredjedel av lärarkåren får ta del av pengarna som riktas till "särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger".

– Jag har inte hört hur beskeden har tagits emot här men jag vet hur lärare har reagerat på andra ställen och det finns en risk att det är lika här. Många som inte har fått ta del av pengarna undrar varför, säger Tony Lööw, men understryker att kommunen kommer att ta hänsyn till utfallet i den sedvanliga lönerevisionen, för att lyfta lärarna som kollektiv.

Löftet till trots upplever Robert Christensen från Lärarförbundet i Strängnäs att lönelyftet har skapat oro i lärarkåren; en känsla av att vissa lärare är värda mer än andra.

– Det är verkligen inte vad vi behöver, alla lärare räknas ju. Men det finns en känsla av brännmärkning och många som blivit utan känner sig som "sämstelärare", säger han med referens till en annan statlig satsning, den på så kallade förstelärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!