I måndags togs den sjätte omgången av vattenprover från Strängnäs reningsverk, och från Mariefreds reningsverk var det för tredje gången.
Syftet är att mäta halterna av narkotikarester i avloppsvattnet – där spår av användningen hamnar via det som spolas ner i toaletten.
– Narkotikan är i många avseenden roten till mycket ont. Att synliggöra det faktum att den finns i vårt samhälle leder förhoppningsvis till att fler uppmärksammar det och pratar med sin omgivning om vad ett användande för med sig, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).
Han var själv med på Strängnäs reningsverk i måndags, när sammanlagt två liter som i omgångar pumpats fram under det senaste dygnet togs ut från provtagningsstationen. Proverna är nu nedfrysta, och på fredagen kör kommunens säkerhetssamordnare Marita Andersson dem till ett laboratorium i Södertälje för analys. Om någon månad väntas resultatet.
– Lösryckta säger siffrorna ingenting. Men över tid ska vi kunna se tendenser, och det är också intressant att jämföra våra resultat med andras, säger Marita Andersson.
Halterna av narkotika i vattnet mäts i doser per 1 000 invånare, för att prover från olika ställen ska kunna jämföras med varandra.
Vid det förra provtagningstillfället, i juni 2022, uppmättes 3,8 doser kokain i Mariefred och 3,3 i Strängnäs. Gällande cannabis och amfetamin ligger Strängnäs högre än grannreningsverket – 56,8 doser cannabis jämfört med 22,3 i Mariefred, och 29,9 doser amfetamin jämfört med 16,6 i Mariefred.
– Det är väldiga skillnader och fluktuerar också mycket mellan de olika tillfällena. Varför det ser ut så är något vi måste analysera och fundera över, säger Marita Andersson.
Trots variationer och fluktuationer så jämför Strängnäs kommun sina resultat med Flen, Katrineholm, Vingåker och Oxelösund, som gör likadana mätningar. Enligt siffrorna förekommer betydligt mer rester av kokain och cannabis i Strängnäsvattnet, medan andra kommuner toppar ligan för amfetamin.
– När det kommer till amfetamin måste man också ha med sig att många mediciner för adhd innehåller amfetamin som inte kan särskiljas i vattenprov. Så det behöver inte handla om missbruk, säger Marita Andersson.