– De flesta bär på mycket oro och har sina män kvar i Ukraina. Därför är det bra att kunna skingra tankarna och göra någonting annat.
Det säger Sofia van Elmpt, 45, som tillsammans med sin livskamrat Martin Ljungberg kommer in genom Mälarblicks portar – bärandes på 70 tomatplantor, donerade av frivilliga.
Snart ska de ukrainska familjerna få sätta sina fingrar i jorden. I hemlandet är odling viktigt och eftersom säsongen snart är här börjar det klia i fingrarna. Det berättar 32-åriga Anastasia Polischuk, där hon sitter på byggnadens baksida i vårvärmen.
En släkting till henne som har flytt till Sverige vill tillbaka till Ukraina med en resväska full av frön. När Martin och Sofia fick höra om det och hur viktigt odling är för ukrainarna, så bestämde de sig för att samla in odlingsredskap via Facebook. I skrivande stund finns jord, fröer, två pallkragar och en vattenslang till förfogande vid Mälarblick. Mer behövs och det går att bidra genom att kontakta duons samarbetspartner, föreningen Hjärtan till hjärtan.
– Det är 160 boende här och alla vill ha en liten odlingslåda, så vi måste börja någonstans. Sedan har jag frågat om vi får gräva ett potatisland, så det hoppas jag att vi får, säger Martin Ljungberg och pekar på den stora gräsplätten.
Från att kriget i Ukraina bröt ut har det varit självklart för det svenska paret att hjälpa människorna på flykt.
– Vi har det väl i oss båda två på något sätt, men det blev extra tydligt när vi tog emot en familj från Ukraina. Då blev det väldigt mycket känslor, säger Sofia van Elmpt.
När bomberna föll hade Anastasia och hennes två barn 15 minuter på sig att lämna sitt hem. Den 13 mars, efter fem dagar på resande fot, anlände familjen till Sverige. Hos Mariefredsparet bodde de i fyra veckor och utvecklade ett starkt band – något som var särskilt viktigt för Anastasia då hon om några veckor föder sitt tredje barn. Sofia ska vara med vid förlossningen.
– Jag vet inte hur det fungerar med att föda barn i Sverige, men när jag träffade Martin och Sofia så kände jag att det kommer gå bra och att allting är lugnt. De är som vår familj – hjälper och förstår oss, säger Anastasia.
I hemlandet lämnade hon sina bröder och pappa, men efter några veckor fick hon återse sin guddotters familj. Det var ett känslomässigt möte och nu bor båda på Mälarblick med sina familjer. Dit kommer Sofia och Martin fyra dagar i veckan. Ibland har de, förutom tomatplantor, med sig hygienartiklar som samlats in genom "Fyll en kundvagn till Mälarblick" på Ica Bengtsson.
Utöver den står åtta kundvagnar utplacerade i matbutiker i Mariefred och Gnesta. De förnödenheter som samlas in där går till ukrainska gränsen och hittills har paret skickat 200 flyttkartonger.
– Vi skrev på ukrainska vad allting innehåller och Anastasias barn skrev brev till andra barn i Ukraina. Det kändes bra för dem att hjälpa sitt hemland och det var mycket känslor inblandade, säger Martin.
Innan vi skiljs åt för dagen berättar duon om lördagens event. Den som vill knyta kontakt med och hjälpa en ukrainsk familj är välkommen till Mälarblick på "Swedish fika" mellan 10 och 12, berättar Sofia.
– Där kan vi para ihop en familj med en svensk kontaktperson, som en fadder. Det finns inga krav på dig som fadder, mer än att du kan fungera som ett stöd och en bra vän.