Av de 35 kök som ingår i kommunens måltidsenhet är numera 20 av dessa så kallade tillagningskök. Det innebär att kökspersonalen tillagar all mat själva. För en tid sedan gjordes Isabellagården och Lännaskolan om till tillagningskök och efter nyår kommer även förskolan Trollskogen att tillaga maten på plats i det egna köket.
– Vi strävar efter att fler kök ska bli tillagningskök. Just nu tittar vi även på Karinslundskolan och Tosteröskolan, säger Lars Ekström.
Under sommaren har skolköken i Mariefred och Åker rustats upp och anpassats för 1,7 miljoner kronor. Båda köken har fått nya ugnar och frysar. Även nya kokgrytor och stekbord har köpts in och golvbrunnar har anpassats för den nya verksamheten.
– När vi stängde Solvändas centralkök var vi tvungna att flytta tillagningen till skolköken. Tidigare hade vi hyreskostnader på en miljon för Solvändan så de investeringar vi har gjort under sommaren kan vi räkna hem ganska snabbt, säger Lars Ekström.
Förändringarna krävde även en del omlokalisering av personalen. Personalstyrkan är densamma men resurserna har fördelats beroende på behovet. På Mariefreds skola har Olle Rådström blivit ny kock och Magnus Lindén har flyttat från Solvändan till Åkerskolan.
– Våra ledord är att vi alltid låter resurserna följa med portionerna, säger Lars Ekström.
Anja Sarbak, som är platschef för Åkerskolans kök, gläds åt att all mat numera lagas på plats.
– Det har gett oss en ny frihet. Vi lagade en stor del av maten även tidigare, men med den nya utrustningen kan vi laga helt nya maträtter. Inom kort ska vi testa att göra pommes frites i vår nya fritös och förra veckan gjorde vi vår egen surkål, berättar hon.
Magnus Lindén, som är kock i köket, menar att övergången till tillagningskök har inneburit en stor kvalitetshöjning på flera plan.
– I stället för att behöva varmhålla maten mellan klockan 9 och 12 så kan vi numera servera det till eleverna som om vi vore ett riktigt restaurangkök, säger han.
Att all mat lagas på plats i skolköket har också gjort att eleverna kan vara mer delaktiga i matlagningsprocessen.
– Många elever är väldigt intresserade. Varje dag kommer det in skolbarn i köket och vill hjälpa till, säger Anja Sarbak.