Ny app ska leda till kärlek och vänskap

Den 11 maj lanserades appen DigiVi i Strängnäs. Det är en webb-app för att underlätta för personer med funktionsvariationer att skapa nya nära relationer. Lina Henning, 34, är en av dem som har registrerat sig.

Lina Henning, 34, jobbar på en daglig verksamhet och bor i Strängnäs tillsammans med katten Wibbe. Hon är intresserad av film, serier och att skriva. Nu har hon registrerat sig på DigiVi med förhoppningen att få fler vänner.

Lina Henning, 34, jobbar på en daglig verksamhet och bor i Strängnäs tillsammans med katten Wibbe. Hon är intresserad av film, serier och att skriva. Nu har hon registrerat sig på DigiVi med förhoppningen att få fler vänner.

Foto: Tuva Thell

Strängnäs2024-05-14 20:15

Nyheten i korthet

  • Webb-appen DigiVi, avsedd för personer med funktionsvariationer för att skapa nära relationer, lanserades i Strängnäs den 11 maj.
  • Appen, som finansieras av Arvsfonden, skapades i samarbete med projektet "Relationer som funkar".
  • Appen tillåter inte nedladdning, utan användare måste registrera sig via ett ombud för att säkerställa verifierade profiler och minimera risken för fejkade profiler.

Den 11 maj var det en stor lanseringsfest för DigiVi på Multeum i Strängnäs, med bubbel, snacks, disco och uppträdanden. Runt 30 personer lockades dit från Strängnäs, Eskilstuna och Södertälje.

– Det var jättekul, säger Emma Swensson, stödpedagog på Svalan och Sjövikens gruppboende i Strängnäs och ombud för DigiVi i Strängnäs kommun.

undefined
Emma Swensson arbetar som stödpedagog på Svalan och Sjövikens gruppboende i Strängnäs och är ett av tre ombud för DigiVi i Strängnäs kommun.
undefined
"Det är inte läskigt och det är lätt att ta bort kontot vilket kan vara bra att veta", säger Lina Henning (till höger) och Emma Swensson instämmer.

– Vi registrerade åtta stycken under kvällen och har registrerat några sedan tidigare. Sammanlagt är det runt 15–16 personer från Strängnäs, Järna, Södertälje och Eskilstuna säger Emma Swensson.

DigiVi kom i slutet av 2023 och är till för personer med funktionsvariation. Appen togs fram i samarbete med projektet "Relationer som funkar", som finansieras av Arvsfonden. Syftet är att underlätta för personer med funktionsvariationer att hitta nära relationer, såväl vänskapliga som romantiska.

Lina Henning som bor i Strängnäs tillsammans med sin katt Wibbe är en av dem som har registrerat sig.

– Jag har väldigt få kompisar så min förhoppning är att jag träffar någon som jag kan hänga med. Sen är det ett plus om jag skulle hitta en snäll kille. Det är jättebra att det finns ett sånt här alternativ. Sen är det skönt att veta att vi alla är speciella, att det finns en förståelse för det, säger hon.

undefined
På lanseringsfesten i lördags gick det att ta polaroidbilder. Till vänster är Lina Henning och på höger bild syns kommunens tre ombud för appen: Therese Fredriksson, Emma Swensson och Venla Söderman.

– Alla är där på samma villkor. Många är nog i samma situation och kan ha en förståelse för varandras unika egenskaper, säger Emma Swensson.

Appen går inte att ladda ner, för att registrera sig kontaktar man i stället ett ombud. Alla användare är verifierade och ombuden ser till att uppgifterna stämmer. På så vis förekommer inga fejk-profiler.

– De har försökt att göra den här appen så inkluderande som möjligt för så många som möjligt, så därför kände vi att det här vill vi vara med och driva. Det har inte funnits någonting liknande i funktionshinderomsorgsvärlden. Tinder, Badoo och sånt är ibland för invecklat och man kan bli utnyttjad, säger Emma Swensson.

undefined
Therese Fredriksson, Emma Swensson och Venla Söderman är Strängnäs kommuns tre ombud för DigiVi. Det är de som registrerar alla som vill använda sig av webb-appen. Här fotograferades de på lanseringsfesten på Multeum.

Vilka risker finns med DigiVi?

– Det finns alltid risker. Men det finns ombud och admin i appen som användare kan anmäla exempelvis olämpliga meddelanden till. Risken finns ju att någon är dum men det är svårt att komma ifrån, man har gjort det som går för att minimera riskerna.

– Jag kan se en risk i att dela med sig av sitt fullständiga namn och bostadsadress. Det är ju frivilligt men jag skulle inte göra det, säger Lina Henning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!