Ny handelspolicy ska styra var butiker får etablera sig

Var ska handeln växa och i vilken takt? Får det anläggas livsmedelsbutiker i nya Norra staden och i Läggesta? Det ska kommunfullmäktige snart fatta beslut om.

"Vi är måna om att vi först och främst främjar en god verksamhet för våra befintliga företagare", säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

"Vi är måna om att vi först och främst främjar en god verksamhet för våra befintliga företagare", säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Anna Hübsch, Joakim Serrander

Strängnäs2022-06-12 19:33

I och med att kommunen har planmonopol kan den styra var nya handelsområden planeras in vid detaljplaneläggning. Det tänker Strängnäs kommun utnyttja. Nu finns ett förslag på en ny handelspolicy. Om den antas ska kommunen alltid ta hänsyn till den policyn vid etableringsförfrågningar.

Enligt policyn ska målet för planeringen av kommunens detaljhandel vara att alla invånare ska ha god tillgänglighet till dagligvaruhandel och annan service, samtidigt som det sker ett minimum av belastning på miljön. Alla invånare ska också ha tillgång till sällanköpshandel inom ett rimligt avstånd.

I policyn finns det också med att stadskärnornas förutsättningar att bedriva välsorterad dagligvaruhandel ska stärkas.

Varför behövs en handelspolicy?

– Vi tror att den fyller en funktion. Policyn vi tar upp till fullmäktige handlar om att säkra framtida utveckling och ta hänsyn till befintliga aktörer. Vi vet att det är utbrett bland invånarna att de vill ha ett levande centrum, därför är det viktigt att inte den externa handeln tar över, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

I förslaget till policy står att uppemot 16 000 människor på sikt ska bosätta sig i Norra staden, vilket motiverar att en dagligvarubutik med en säljyta på 1 100–1 500 kvadratmeter kan etablera sig där. Men när är enligt planen ovisst.

När kan en livsmedelsbutik anläggas i Norra staden/Eldsund?

– Det kan jag inte svara på. Det beror på hur snabb tillväxten är i Norra staden så att butiken etableras så nära tillfället då den behövs som möjligt. Med tanke på intresset för Strängnäs så tror jag inte att det är väldigt långt bort, utan kanske fem till tio år.

Även Läggesta, där området väntas växa med cirka 5 000 invånare till 2034, tas upp i planen. Där finns angivet att kommunen i ett första läge kan tillåta en dagligvarubutik med en säljyta på 800 kvadratmeter i ett första steg och på 1 200 kvadratmeter längre fram.

Hur ska livsmedelsbutiker kunna etablera sig i Norra staden och i Läggesta utan att ta död på livsmedelsbutiker i Strängnäs och Mariefreds stadskärnor?

– Vi är måna om att vi först och främst främjar en god verksamhet för våra befintliga företagare. Sedan kommer man till en punkt då det behövs fler butiker, då det finns efterfrågan och det inte hämmar befintliga aktörer i för stor utsträckning.

När det gäller Finninge i Strängnäs kan invånarna inte vänta sig att få någon större dagligvarubutik i det egna bostadsområdet. I förslaget till handelspolicy står det att kommunen ska avstå från en sådan etablering. Detta för att en större dagligvarubutik där skulle inverka negativt på den handel som redan finns i Strängnäs stadskärna.

I stället ska det i Finninge ges möjligheter till "berikande gatuplansverksamheter som främjar service och attraktivitet för området utan att konkurrera med stadskärnan".

undefined
Solberga handelscenter är det område som pekas ut som kommunens plats för externhandel.

I Solberga ska externhandeln få fortsätta att utvecklas. Kommunen vill inte ha fler konkurrerande externhandelsområden. Om Solberga behöver växa mer bör det enligt policyn ske mot E 20.

När det gäller kommunens övriga tätorter ska kommunen vara positiv till all typ av handel utom externa handelscentrum. Kommunen ska också uppmuntra innovativa lösningar som till exempel obemannade servicebutiker på sådana platser där det skulle kunna vara möjligt.

Kommunfullmäktige kommer att fatta beslut om handelspolicyn den 20 juni.

Handelspolicyn

Handelspolicyn är ett vägledande dokument och inte ett juridiskt bindande dokument.

Det är gällande detaljplan som styr vad som får byggas/etableras på varje plats.

Källa: Strängnäs kommuns förslag på ny handelspolicy

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!