– Det är två delar i det här. Vi följer resultat från den förra kartläggningen för att se om det har ändrat sig, men ytterligare en anledning är också att det har kommit in synpunkter på att det skulle finnas fler hemlösa här i Strängnäs. Det sammantaget gör att vi fattar det här beslutet, säger socialnämndens ordförande Bodil Mellgren (S).
Kartläggningen ska göras samma vecka som i fjol, 21, med samma metod. Socialnämndens förhoppning är att en första muntlig redovisning av resultatet ska presenteras i juni, medan den skriftliga rapporten kan presenteras i september.
Resultatet från fjolårets kartläggning visade att sju individer i kommunen befann sig i akut hemlöshet, medan ytterligare 24 individer bodde tillfälligt och kontraktslöst hos kompisar, bekanta eller familj. Ytterligare 23 personer bodde antingen i av kommunen ordnad boendelösning eller var inskrivna på familjehem, HVB-hem, sluten vård eller kriminalvårdsanstalt.
I januari 2020 avslog majoriteten i kommunfullmäktige en motion om att utreda möjligheten att införa metoden Bostad först, med hänvisning till att man skulle invänta resultatet från den kartläggning som var på väg.
Resultatet som presenterades bedömdes inte utgöra ett tillräckligt stort behöv för att implementera modellen. Även idag säger Bodil Mellgren att hon vill invänta den nya kartläggningen.
– Jag har varit väldigt positiv till att utföra en ny kartläggning så det känns bra att vi gör det nu. Den ska kunna ligga till grund ifall vi fattar något annat beslut än senast. Det är viktigt att vi fattar beslut utifrån den fakta vi har på bordet, så det känns ju bra.
Frågan om att införa metoden Bostad först har väckts på nytt inom politiken, efter att kommunen har fått in rekordmånga klagomål mot socialtjänsten. Merja Kylmämaa (V), ledamot i socialnämnden, är försiktigt optimistisk till kartläggningen.
– Jag tycker att det är bra att de gör en kartläggning även om jag tror att det är svårt att få fram statistik på hemlöshet. Det beror ju också på hur man definierar hemlöshet. Det behöver ju inte innebära att man måste sova i en park.
Tror du att denna kartläggning för er ett steg närmre Bostad först?
– Jag hoppas innerligt det. Det system som vi har nu fungerar ju inte.
Fotnot. Tidningen har sökt Patrik Nilsson, tillförordnad socialchef, för att ställa frågor om kartläggningen, men inte fått svar.