Ny matpolicy för framtidens skolmat

En ny Måltidspolicy stakar ut riktlinjerna för framtidens skolmat. Det ska slängas mindre – och maten ska bli mer ekologisk och i så stor utsträckning som möjligt vara rättvisemärkt. Men förändringarna kräver också radikala åtgärder.

Strängnäs2011-11-17 09:17

Det är ett gediget program, full av åtgärder, som Måltidspolicyn innehåller. Den är i sin tur antagen i teknik- och fritidsnämnden den 19 oktober utan tillägg eller reservationer.

Bland annat ska eleverna börja äta först efter klockan elva, vilket kräver en omfattande omorganisation av lunchtiderna. Eleverna ska också få äta så mycket de vill och även kunna ta en andra portion.

För de äldre i omsorgen, som också berörs, ska få sju måltider per dygn, vilket även inkluderar mat på natten.

Hela måltidsverksamheten ska också omorganiseras: Måltidsproducenten ska ta över ansvaret för matsalarna, de förskolor som i dag lagar egen mat ska överlåta ansvaret till centralköket. Bland annat.

Hyran för måltidsproduktionen ska också helt räknas om och läggas på portionspriset enligt en helt ny modell. Detta i sin tur kommer att underlätta vid en konkurrensutsättning.

Men trots att flera politiker och förvaltningschefer varit med under processen med att ta fram Måltidspolicyn har i stort sett inget gjorts för att implementera åtgärderna.

Och trots att rapporten klubbats igenom väntar hårdare tider för Måltidsservice Ärtan.

- Vi har i uppdrag att effektivisera ytterligare två procent varje år och det gäller även Ärtans organisation, säger László Némedi, enhetschef på teknik- och service.

Läs mer i Strengnäs Tidning om hela rapporten och vad politikerna har att säga om förändringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om