Efter att restaurang Lóasis slagit igen och Beckmans butik flyttat blev det lite ensamt för keramikern Madeleine Cresp i Keramikens hus, men nu blir det ändring på det.
– Det känns jättebra och de är supertrevliga att ha att göra med, även om det är jobbigt nu under renoveringen, säger Madeleine Cresp som tvingas stänga igen verksamheten under ett par veckor. För renoveringen är omfattande.
Man har i princip blåst ut hela inredningen, så pass att gammalt halm sticker ut från väggarna på vissa ställen. Och rejäla träbjälkar syns i hål i golvet. Det görs också ett stambyte.
– Vi vill skapa ett gammalt hus med moderna funktioner. Säkerhet och bevarande är nyckelord för oss, säger projektledare Daoud Kass Yosef.
Det kommer att bli 80 sittplatser, ungefär dubbelt så många som tidigare, och även köket blir dubbelt så stort. Det beror på att restaurangen nu även kommer att ta över Beckmans tidigare lokaler.
– Det var svårt att tacka nej till det här huset, säger inredningsarkitekten Andreas Yalcin som tycker om den gammaldags charmen och vill behålla det gamla golvet, trots att det i ena rummet har ett fall på nästan en decimeter från en vägg till en annan.
Krukmakeriet kommer att få en ny ingång från den gemensamma hallen.
– Det blir mycket bättre för mig, eftersom min dörr är gömd bakom ett hörn idag, säger Madeleine Cresp.
Daoud Kass Yosef berättar att man vill integrera Krukmakeriet och bland annat ha liknande skyltar.
– Det heter Keramikens hus och är ett hus med mycket historia. Det vill vi lyfta fram på olika sätt.
Grekiska grill och bar startade med en restaurang i Södertälje 1995, men har nu växt till en prisad franchisekedja med runt 30 restauranger från norr till söder. Och med ett flertal pågående etableringar i Ludvika, Gävle, Hammarby Sjöstad och Strängnäs.
– Vi brukar gå bättre än många andra under lågkonjunktur och kris. Under pandemin klarade vi oss väldigt bra och fick utmärkelsen årets franchisekedja 2021, säger vd:n Zeki Yalcin.
Restaurangen i Strängnäs kommer dock till att börja med att drivas i centralägd regi.
Vad säger du om konkurrensen med den redan befintliga grekiska restaurangen ett stenkast bort?
– Vi är ett känt koncept och har sålt grekisk mat sedan 1995. Jag är inte orolig, säger Zeki Yalcin.
Planen är att inviga restaurangen i början av augusti, och nu söker man personal.
– Vi anställer jättegärna från orten och behöver både serverings- och kökspersonal.