De driver hämtmat-kök hemma i villan

En thailändsk flagga och en företagslogga på fasaden, det är vad som visar att Nucharee Yudsa Ard och Kenneth Eriksson har en hämtmat-restaurang hemma i villan på Finningevägen 26.

Kenneth Eriksson och Nucharee Yudsa Ard vid sin villa på Finningevägen 26 i Ulvhäll i Strängnäs. Härifrån levererar de hämtmat, både vid dörren och genom utkörning.

Kenneth Eriksson och Nucharee Yudsa Ard vid sin villa på Finningevägen 26 i Ulvhäll i Strängnäs. Härifrån levererar de hämtmat, både vid dörren och genom utkörning.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2023-01-30 06:55

I oktober öppnade paret hämtmat-stället Thai take där lunch och a´ la carte lagas i villaköket. Det är fullt möjligt att laga mat hemma i sitt eget kök och sälja.

– Ja, det är det. Men man måste kunna laga säker mat och man följer samma lagstiftning som den som har ett restaurangkök, berättar Linn Skjetne, miljöinspektör på Strängnäs kommun.

Frågan är då hur Nucharee Yudsa Ard och Kenneth Eriksson fick idén.

– Vi har haft städbolag innan som vi sålde i mars och då behövde Nucharee en inkomst. Det var nära till hands att fundera på vad man kan och har gjort innan, säger Kenneth Eriksson.

– Jag har haft restaurang i Thailand tidigare, berättar Nucharee Yudsa Ard.

undefined
Här lagar Nucharee Yudsa Ard kyckling med cashewnötter.

Hur är det att bo och laga mat som man säljer på samma ställe?

– Det fungerar bra som världsläget är nu. Jag såg att nio restauranger i Eskilstuna är till salu. Här kan vi hålla nere kostnaderna. Det går att ha lite lägre priser, säger Kenneth Eriksson.

– Vi behöver inte betala lokalhyra för en restaurang, säger Nucharee Yudsa Ard.

Det finns dock regler att följa för den som lagar mat i det egna köket och sedan säljer rätterna.

– Det är viktigt att man skiljer på det egna hushållets och företagets råvaror, säger Kenneth Eriksson och visar hur företagets råvaror förvaras i separata kylar, frysskåp och skafferi i ett särskilt rum.

– Vi har också olika kokkärl privat och för restaurangen, säger Nucharee Yudsa Ard.

Det är hon som lagar maten och Kenneth Eriksson som sköter administration och utkörning av mat.

Hur har verksamheten gått sedan ni startade i oktober?

– Thaimat är ett svårt segment, men det går sakta men säkert framåt. När Thai garden stängde tyckte vi att det borde finnas kundunderlag. Det är svårt att komma ut med marknadsföring. Vi har delat ut broschyrer och hoppas på mun mot mun-metoden. Vi räknar med att det tar ett år innan vi har en tillräcklig kundvolym, men det är längre tid än vad vi trodde från början, säger Kenneth Eriksson.

undefined
Röd currygryta som ska levereras till kunder.

Företaget hoppas på fler lunchbeställningar.

– Svårigheten är att hinna med alla beställningar när alla vill beställa på fredagskvällen mellan 17.00 och 18.00 och Nucharee ensam lagar all mat. Men nu har vi fått företagsbeställningar till lunch från arbetsplatser där man själv inte kan komma ifrån jobbet, säger Kenneth Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!