Eleverna slår sig ned vid de två borden med utsikt över Mälaren. Efter en kort föreläsning av ägaren till Hornuddens trädgård, Mats Sjöstedt, börjar maten att serveras. Korv, potatissallad, tomatsallad och mer smått och gott ställs ut på stora fat. Alla börjar plocka med detsamma. Eleverna, som är första klassen som läser den nya utbildningen, petar lite i maten. Inte i negativ bemärkelse, utan de går noggrant igenom det som serveras framför dem.
– Kan man äta den här blomman, frågar Lance-Tyler Johnson, som är en av eleverna.
Innan någon har hunnit svara stoppar han den i munnen.
– Det är en oreganoblomma, konstaterar han själv.
Klasskamraterna äter färdigt tillsammans med lärarna Jimmy Forzelius och Ingela Andersson samt Susanne Tingstedt som är projektledare på Thomasgymnasiet. Efter det presenterar kocken sig.
– Hej allesammans, jag heter Peter Kits Gölevik, berättar han med svett i pannan.
Kocken berättar om sin karriär som började på restaurangskolan i Katrineholm. Yrket har sedan tagit honom vidare till många olika platser, bland annat Paris.
– De viktigaste ingredienserna i mitt kök är ägg, salt och tålamod, säger Peter Kits Gölevik och fortsätter:
– Jag kan lova att det är världens bästa jobb, men det är också väldigt tufft ibland. Så ge inte upp när ni får motgångar.
Thomasgymnasiet la för två år sedan ned sin utbildning inom hotell och restaurang. Men efter bara ett års paus valde gymnasiet att göra en nysatsning med ett annorlunda fokus.
– Utbildningen riktar sig direkt till måltidsbranschen, och det är unikt, säger Susanne Tingstedt.
Det dussintal som går i klassen är jämnt fördelade av killar och tjejer. När de får frågan vad de tänker arbeta som i framtiden är det blandade svar. Några vill jobba inom kök som kock, andra bartender och några som bagare.
– Jag vill arbeta som konditor när jag är färdig. Det finns det mycket jobb som, säger Cassandra Blixt.
Majoriteten har sökt till det nya programmet för att det finns goda arbetsmöjligheter.
– Jag sökte framför allt för att det finns jobb inom det här. Dessutom har jag flera i familjen som arbetar i matbranschen, säger Sanna Tjernberg.
Läraren Jimmy Forzelius, som tidigare har varit kock på de prestigefyllda krogarna Edsbacka bistro och Operakällaren, ser också ljust på framtiden för eleverna.
– Branschen skriker efter folk. Visst är det tufft. Men det är inte många arbeten man får sådan sammanhållning i, säger han.