Satsning på ungdomsvägledare: "Kul att jobba på fältet"

Nu finns tre ungdomsvägledare som ska hålla utbildningar om våld på skolorna och finnas ute i fält. "Vi som är ute på fältet ser att de unga har behov av att prata etik, moral och våld men vi som vuxna behöver ta första steget", säger Sara Palani, ungdomsvägledare.

Sara Palani, från Eskilstuna, och Jennifer Eklund, från Strängnäs, är kommunens nya ungdomsvägledare. Den tredje vägledaren heter Dina Bishara, ej med på bild, och kommer från Södertälje.

Sara Palani, från Eskilstuna, och Jennifer Eklund, från Strängnäs, är kommunens nya ungdomsvägledare. Den tredje vägledaren heter Dina Bishara, ej med på bild, och kommer från Södertälje.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2022-01-18 04:43

Sedan den 6 december har socialtjänsten tre ungdomsvägledare. Bakgrunden är att kommunen förra våren utredde hur det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet som rör ungdomar kunde utvecklas. Rapporten kom fram till att mycket förebyggande arbete redan finns på plats med att det behövs en förebyggande och uppsökande enhet på socialtjänsten. 

Ungdomsvägledarna ska fälta under storhelger, lov och andra tillfällen när det finns behov.

– Vi känner varje kväll som vi är ute att unga har behov av att prata med någon trygg vuxen som inte är mamma eller pappa, som är närmare de unga i ålder och som förstår, säger ungdomsvägledaren Sara Palani, som redan har hunnit fälta under julhelgerna och jullovet.

Anna Ekström, enhetschef för stöd- och insats ungdom på kommunen, förklarar att ungdomsvägledarna ska finnas på plats för att hjälpa de unga, inte bestämma över dem.

– När händelsen med a-traktorn i Resecentrum skedde gjorde fältarna ett fantastiskt arbete med att kontakta föräldrar och se till att ungdomarna som var på plats kom hem, berättar Anna Ekström.

Ungdomsvägledarna ska också vara mentorer i våldsprevention och hålla utbildningar för alla åttondeklassare, utbildningarna startar hösten 2022.

– Vi som är ute på fältet ser att de unga har behov av att prata etik, moral och våld men vi som vuxna behöver ta första steget, säger Sara Palani.

– Det skapar en otrygghet om unga går och bär på saker de sett och varit med om men inte har någon att prata om sakerna med, säger ungdomsvägledaren Jennifer Eklund.

Vad är förhoppningen med den nya insatsen ungdomsvägledare?

– Att den som växer upp i Strängnäs ska känna sig trygg, må bra och ha roligt. Vi vet att om unga är trygga och mår bra är det skyddsfaktorer för att lyckas i skolan. Om ungdomar mår bra blir det också mindre stök i samhället, säger Anna Ekström.

De nya ungdomsvägledarna berättar att de bland annat lockades av att kunna få vara med och bygga upp verksamheten.

– Jobbet är väldigt fritt och vi får vara med och forma arbetet. Det är också otroligt kul att jobba ute på fältet, säger Sara Palani, som tidigare arbetat på socialtjänsten i Eskilstuna.

– Här får vi göra många olika saker och fortfarande jobba med ungdomar. Det lockade också att kunna påverka unga i ett tidigt skede, säger Jennifer Eklund, som arbetat på HVB-hem i Eskilstuna.

Den tredje vägledaren heter Dina Bishara och har arbetat på socialtjänsten i Botkyrka.

Fältare finns även på Team ungdom. Frågan är vad som är skillnaden mellan Team ungdoms fritidsfältare och socialtjänstens ungdomsvägledare.

– Ungdomsvägledarna har ett tyngre ansvar för att säkerställa trygghet och samverka med polis och väktare, säger Anna Ekström.

Ungdomsvägledarna ska också ansvara för medling på uppdrag av polis och åklagare. Det går till så att ungdomsvägledarna träffar den unga gärningsmannen och brottsoffret var och en för sig för samtal. Sedan ska förhoppningsvis också ett gemensamt möte kunna ske.

– Det är för att förebygga att våldet eskalerar. Det blir annars lätt hämndaktioner. Medling handlar om att ta ansvar för det man har gjort och respektera varandra och gå vidare, även om man inte kan förlåta, säger Anna Ekström.

Ungdomsvägledare

Ungdomsvägledarna ska fälta. De ska också vara mentorer i våldsprevention och hålla utbildningar för skolelever.

Vägledarna ska även kunna hjälpa till med att ta drogtester på skolor efter samtycke från vårdnadshavare. Vidare ska enheten jobba med Linköpingsmodellen. Enligt modellen åker polis och socialtjänst hem till unga personer som möjligen befinner sig i drogsammanhang och pratar med den unga och med vårdnadshavare för att informera om vilken hjälp som finns att få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!