Vid årsskiftet lades Ryggkirurgiska kliniken på Löts sjukhus ner och 45 anställda sades upp. Det sedan Aleris mist vårdavtalet med Region Stockholm. Nya verksamheter var dock på gång.
Det berättade Elisabeth Bodén, vd på fastighetsägande Hamrehus, i december 2020. Först ut planerades en avknoppning av hennes egen vårdverksamhet – den snart 25-åriga gynekologiska specialistmottagningen Kvinnohälsan i Eskilstuna.
Och så blev det.
Den 10 maj öppnade Kvinnohälsan i Strängnäs i Löt. Det möjliggör mer lokal specialistvård för kvinnor, utökad gynekologisk kirurgi i Sörmland – och en välbehövlig avlastning i Eskilstuna:
– Jag har aldrig varit orolig för att det inte ska finnas patienter. Behovet är oändligt. Till vår växel i Eskilstuna ringer varje dag 200–250 kvinnor. Kanske 20 kan komma fram. Det har varit en återkommande kritik, att vi är svåra att nå. Men det är omöjligt att prata med 250 kvinnor på en dag, säger Elisabeth Bodén.
Tidsbokningen till kliniken i Strängnäs, som kan ta emot 40 patienter per dag, går via samma växel – eller ett webbformulär.
– De flesta kommer till oss via remiss från Region Sörmland, men det finns också tider att boka. Ringer man då från Åkers styckebruk, Mariefred eller Strängnäs försöker vi såklart lägga dem här – och via webben kommer man direkt till Strängnäs.
Hon är själv en av de fyra läkare som nu i omgångar börjat ta emot patienter på Löt. Kliniken är nischad på specialiserad gynekologisk vård men erbjuder också allmän gynekologi, precis som Barnmorskemottagningen på Familjecentralen och Kvinnokliniken i Strängnäs.
– Det kan vara smärta, klimakteriebesvär, blödningsrubbningar, misstanke om infektion och remiss efter cellprov, säger Elisabeth Bodén och konstaterar att sjukhusets operationssalar kommer väl till pass:
– Lokalerna i Eskilstuna är inte optimala för kirurgi, så vi har fått remittera bort en del. Här är det en ren sjukhusmiljö och vi kan göra betydligt mer.
Målet är att i Strängnäs på sikt också erbjuda behandling vid infertilitet – och att någon aktör ska öppna en ny ryggklinik:
– Det har opererats 400–500 sörmländska ryggar här per år. Flera läkare vill komma hit och starta kirurgi, men då måste ett vårdavtal till. Just nu har Region Sörmland fullt upp med pandemin och vaccinationerna, så den dialogen får dröja lite.