Nya björnobservationer kring Länna och Åkers styckebruk

Under förra veckan har två misstänkta björnobservationer inkommit till länsstyrelsen: en utanför Länna och en i närheten av Åker.

En av observationerna har gjorts av en person som säger sig ha sett en björn passera över vägen hen färdats på. Det ska ha skett strax utanför Länna.

En av observationerna har gjorts av en person som säger sig ha sett en björn passera över vägen hen färdats på. Det ska ha skett strax utanför Länna.

Foto: Carl Magnus Gustavson

Strängnäs2024-07-26 08:10

Nyheten i korthet

  • Två nya misstänkta björnobservationer har rapporterats i områdena kring Länna och Åker under vecka 29.
  • En observatör rapporterade att de såg silhuetten av en björn, medan en annan hittade en stor hög djurspillning och en ryggrad från ett större djur, som de misstänker kan vara en björn.
  • Länsstyrelsen har inte kunnat bekräfta observationerna på grund av bristande information. De uppmanar allmänheten att fortsätta rapportera alla rovdjursobservationer.

Efter att tidningen skrivit om den björnobservation som sågs från ett tåg strax söder om Härad, har det trillat in ett flertal liknande fall från områden runt om och angränsande till kommunen. I förra veckan inkom ännu fler.

Det rör sig om totalt tre björnobservationer under vecka 29 som har rapporterats in till Skandobs, en tjänst för privatpersoner att rapportera in rovdjursobservationer till länsstyrelsen.

Den första inkom den 17 juli. Observatören i det fallet skriver att hen såg silhuetten av en björn springa förbi 150 meter framför sig tvärs över vägen hen färdades på. Observatören har dock inte bifogat några bilder i rapporten.

De andra två observationerna rör samma observation. Observatören hittade den 21 juli en stor hög djurspillning som hen tror kan komma från björn. Spillningen ska ha "luktat väldigt mycket", enligt observatören. I närheten av spillningen hittades också en ryggrad från ett större djur, som observatören eventuellt tror kan vara från en älgkalv.

Observationer har tyvärr inte varit möjliga för länsstyrelsens vilthandläggare att bedöma, då tillräckligt med information saknats i samtliga observationer.

– Ibland är det svårt för oss att konstatera vad det är för djur enbart utifrån bilder. Vi behöver ha fler grejer som gör att vi kan vara tvärsäkra på att godkänna observationen, oavsett vilket rovdjur det är, säger Viktor Persson, viltsamordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Angående observationen som gjorts utanför Merlänna understryker Viktor Persson att det är jättesvårt att säkra någonting utan bilder eller spår. I det fallet finns det även en chans att det skulle kunnat vara en stor vildsvin som observatören sett, säger han.

– Den förväxlingen har ju skett tidigare i länet vet jag. Jag ska inte sitta här och säga att det inte är en björn, men vi har ingenting som tyder på att det är någon björn i länet just nu i alla fall.

undefined
"Jag ska inte sitta här och säga att det inte är en björn, men vi har ingenting som tyder på att det är någon björn i länet just nu", säger Viktor Persson, som är viltsamordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Gällande observationerna i Åker kan de ryggradsben som fotats ha brutits itu av ett rovjdur, men det är omöjligt att säga mer än så, berättar Viktor Persson.

– Det kan också vara ett djur som har skjutits av en jägare som styckat djuret och sedan lagt ut resterna på en slaktplats, innan det släpats bort därifrån.

Viktor Persson säger att det inte brukar komma in så många björnobservationer som det gjort de senaste månaderna.

– Det kan vara så att när någon har sett björnobservationer inrapporterade på Skandobs kanske de själv tror att det är det de har sett när man hittat något ute i naturen. Hade man bara sett vargobservationer under året kanske den här ryggraden hade kommit in som en varg som tagit byte, till exempel.

Hur troligt är det att det är björn i de här fallen?

– Vi har inget annat som tyder på att det är det. Vi har fått in några observationsrapporter på Skandobs sedan tidigare, men det är inget som vi har kunnat säkra på något sätt.

Ökar det på något sätt sannolikheten för att det finns en björn i länet när det kommer in fler observationsrapporter?

– Sannolikheten är som tidigare tänker jag. Men det gör att vi kanske håller ögonen lite mer öppna i ett visst område om det kommer in flera rapporter därifrån och kanske gör lite mer riktade insatser där under inventeringssäsongen – oavsett vilket rovdjur det gäller. Det är också därför vi är så tacksamma att de som bor i länet använder Skandobs så pass mycket som de gör när det är inventeringssäsong, säger Viktor Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!