En vanlig söndag brukar runt 100 personer komma till högmässan i Domkyrkan. Men det var före corona. Sedan dess har antalet personer begränsats. Från och med den 24 november gäller ett tak på max åtta personer.
En utmaning för kyrkan, inte minst när det gäller begravningar.
– Alla gudstjänster räknas ju som allmänna sammankomster, därmed också begravningar, säger Jenny Sjögreen, biträdande kyrkoherde och fortsätter:
– Det kan kännas ensamt att sitta själv under en begravning. Är man flera barn så kan det handla om att man får välja vilka som ska få komma och vilka inte. Det är jättesvårt.
Samtidigt är det viktigt att kunna ta avsked även i denna tid, säger hon. Och det finns lösningar:
– Vi påpekade redan i våras möjligheten att kunna livestreama begravningar.
Hur Domkyrkan kommer att hantera övriga gudstjänster är inte helt bestämt ännu.
– För oss är det viktigt att fortsätta fira mässan, samtidigt som vi följer restriktionerna. Vi samtalar kring formerna där just nu, säger hon.
På Pingstkyrkan i Strängnäs har man varit proaktiv. Här ställdes alla fysiska gudstjänster i kyrkans lokaler in redan för två veckor sedan.
– Vi tog beslutet efter höstlovet då vi såg att det här börjar gå åt fel håll, säger pastorn Fredrik Olsson och fortsätter:
– Även om man kan hitta olika former av kryphål är ju idén att vi inte ska samlas. Coronaviruset lyssnar inte om vi samlas med polistillstånd eller inte. Vi försöker ta vårt ansvar som församling.
Restriktionerna är ändå påtagliga.
– Klart att de påverkar. Vi är en gemenskap där många klarar det här väldigt bra men samtidigt finns en del som inte har skyddsnät, som kanske inte är med i en familj. Där märker man en större ensamhet, säger Fredrik Olsson.
Några begravningar finns inte inplanerade på Pingstkyrkan i dagsläget.
Inom kulturlivet var många sedan tidigare redan inställda på avbokningar.
– Vi var ju redan förberedda på det och beslutade till exempel att klimatveckan skulle göras om. Vi hade också redan beslutat att stänga kulturhuset Multeum och mötesplatserna till den 27 november, sedan får vi se vad som händer, säger Jannicke Fyhr, kulturproducent på Strängnäs kommun.
En föreställning som ställs in i och med de nya restriktionerna är Play 3.0, som skulle ha visats den 6 december.
– Det känns vansinnigt tråkigt, man tappar lusten fullständigt, säger organisatören Anne Wiklund på Strängnäs riksteaterförening och fortsätter:
– Vi måste tänka framåt och det gör vi. Vi planerar redan för våren 2021. Som tur var hade vi inte några fler föreställningar kvar i år.
Även sporten i kommunen kan komma att påverkas. När regeringens presskonferens hölls under måndagen hade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson inga tydliga besked kring sporten. Men kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har gett tävlingsidrotten grönt ljus.
Eftersom SFL, Svenska futsalligan, räknas som professionell kommer Strängnäs futsal därför att fortsätta spela matcher tills vidare. Örebro SK på tisdag kväll och Skoftebyn i Trollhättan på lördag står närmast på programmet, innan nya restriktioner träder i kraft.
Mot Örebro väljer Strängnäs självmant att bara ta in 30 åskådare i stället för just nu tillåtna 50. De som redan hade hunnit boka biljett får komma till Thomas arena.
– Vi håller oss till 30 åskådare för att minska köerna i entrén och sprida ut publiken, säger ledaren Robin Rosenstam i Strängnäs futsal.
Även Strängnäs Innebandyklubb verkar under elitidrottsdirektivet.