Nya fynd vid solcellsparken: "Spännande fornlämning"

En 140 meter lång rad med stolphål – det är vad exalterade arkeologer hittade bredvid den stora solcellsparken vid Näsbyholm tidigare i sommar. "Ett jättespännande område", säger arkeolog Ingeborg Svensson.

Ett av de cirka 40 stolphålen som hittades i Näsbyholm.

Ett av de cirka 40 stolphålen som hittades i Näsbyholm.

Foto: Privat

Strängnäs2020-08-22 08:08

Linjen med de stenskodda stolphål sträcker sig delvis parallellt med den rad av gamla eldhärdar som tidningen skrev om i början av maj.

– Avståndet raderna emellan är på cirka 15 meter, upplyser oss Ingeborg Svensson som arbetar på uppdrag av Länsstyrelsen Södermanland.

Sitt första besök i Näsbyholm, åtminstone med anledning av Strängnäsföretaget Energiengagemangs solcellspark, gjorde hon i april.

Det var då som Ingeborg Svensson och hennes kollega Patrik Gustafsson Gillbrand påträffade nämnda eldhärdar jämte ett bryne i rött skiffer.

– Vårt uppdrag då var att göra en arkeologisk utredning inför uppförandet av parken. Då upptäckte vi att det fanns en spännande fornlämning, fortsätter Ingeborg Svensson.

Med tanke på landhöjningen kan dessa lämningar vara maximalt 1600 år gamla.

– Vi har lämnat prover till laboratoriet, som ska kunna göra dateringar. Min förhoppning är att svaren kommer inom tre veckor.

Under sommaren blev det alltså en återkomst till området norr om gamla E 20 för Sörmlands arkeologi AB.

– Länsstyrelsen ville veta hur stor ytan med fornlämningar är, säger Ingeborg Svensson som med kort varsel fick genomföra en avgränsad arkeologisk undersökning.

Det visade sig alltså att parallellt med eldhärdarna finns det stolphål några decimeter ner i marken.

– Den här typen av linjära system finns bland annat i gamla Uppsala och i Anundshög i Västmanland, berättar Ingeborg Svensson.

Vad kan det handla om?

– I det här läget ägnar jag mig bara åt tolkningar och hypoteser. Det kan ha varit en betydelsefull kommunikationsled, eller en avgränsning av Göksten som låg i närheten.

Gjordes det fler fynd nu?

– Vi hittade en del mynt, men de är av betydligt senare datum.

Olof Pettersson är kulturhandläggare på länsstyrelsen och den som haft kontakt med Ingeborg Svensson och företaget.

– Solcellerna har kunnat monteras nära det här nu avgränsade området men inte i detsamma. Fornlämningen blir skyddad. 

Blir det fler arkeologuppdrag i Näsbyholm?

– Inte just där vi nyligen varit, men när ett nytt område tas i anspråk inleds en ny process.

– Vårt arbete har inte påverkats alls. Nu när området gränsats av har vi fått ta lite annan yta närmare skogsbrynet i besittning, men antalet solceller blev som vi hade planerat, är säger Kristin Skoog på Energiengagemang Sverige AB.

Karta: Näsbyholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!