Nu checkar de första asylsökande in på gamla hotell Mälarblick. 35 personer kom med buss från Flen på tisdagsförmiddagen.
- Där har de bott i några dagar. Sammanlagt har de varit i Sverige i någon vecka, säger Peter Carlsson från Migrationsverkets boendeteam, som var på plats i Strängnäs när asylboendet slog upp sina dörrar.
De flesta som kom på tisdagen har flytt från Syrien. Av de 35 asylsökande är sex kvinnor, och ett fåtal är barn. I huvudsak är det yngre och medelålders män som har kommit till boendet.
Ytterligare 81 asylsökande väntas flytta in på Mälarblick under onsdagen, vilket gör att 116 av de 173 platserna som det handlar om i ett första skede blir upptagna.
- De som kommer då är inte helt nyanlända, de kommer från ett boende i Oxelösund som vi inte längre har kontrakt med. De har bott där i allt från ett par veckor upp till tio månader, säger Peter Carlsson.
Det finns 157 rum i Mälarblicks huvudbyggnad, den intilliggande flygeln ingår inte i avtalet mellan Migrationsverket och Svenska hem arena AB som äger fastigheten. De flesta av rummen är vanliga dubbelrum, men det finns några dubbelrum av litet större modell samt en del enkelrum. Några rum är anpassade för personer med funktionsnedsättning. Alla rum är utrustade med toalett och dusch. De asylsökande bor i regel två och två i rummen.
Det första som hände efter ankomsten var att kommunalråden Fredrik Lundgren (FP) och Terese Askerstedt (MP) hälsade de asylsökande välkomna till Strängnäs.
- Jag vet att många av er har haft en besvärlig resa hit men jag hoppas att ni känner er välkomna, sa Fredrik Lundgren innan han kort berättade om Strängnäs som en stad med mångårig historia och ett rikt kulturarv.
Sedan informerade Anders Hedqvist från Jokarjo AB, som driver verksamheten på Mälarblick, de nya hotellgästerna om vilka regler som gäller.
- Det är små saker, som var det är tillåtet att röka och så, men som ändå är viktiga. Det är många små tips som underlättar för alla, säger verksamhetschefen.
Därefter tilldelades de asylsökande sina rum, där de välkomnades av små presenter som skolbarn i närområdet har tillverkat.
De asylsökande bor på Mälarblick under sin asylprocess, i väntan på ett ja eller ett nej i fråga om uppehållstillstånd. Den som beviljas uppehållstillstånd får bosätta sig i vilken kommun som helst, om hon eller han kan ordna boende på eget hand.
- Flera personer som har varit i Strängnäs under asyltiden kommer säkert att vilja vara kvar här. Men den framtida kommunen kan också vara någon annan än Strängnäs kommun, säger Jonas Doll, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Flen.
Anders Hedqvist från Jokarjo har varit med och startat upp ett annat tillfälligt boende från grunden, i Ribbingebäck utanför Uppsala. Hans erfarenhet är att den första veckan kan vara rörig, men att de flesta frågetecknen brukar vara uträtade därefter.
Bland gemensamhetsutrymmena på Mälarblick finns bland annat en reception, ett biljardrum, ett lekrum och flera rum för möten. Utomhus finns en lekplats och en fotbollsplan.
- Min uppgift är att få ett så bra boende som möjligt. Jag försöker se till att det inte blir så mycket stillasittande, utan att det finns mycket aktiviteter, säger Anders Hedqvist.
Han har tagit de första kontakterna med en del föreningar för att förhoppningsvis få till samarbeten som kommer de asylsökande till del. Jokarjo hoppas också på ett samarbete med Svenska kyrkan och frivilligorganisationer.
- De som kommer till Sverige har ofta inga vinterkläder. Jag hoppas att vi kan få hjälp med att ordna en insamling, säger han.
Inom några dagar kommer det att finnas trådlöst nätverk i byggnaden. En del av de asylsökande har smarta telefoner med sig, som de kan använda för att bland annat ta del av nyheter på nätet. I teveapparaterna kommer det inom kort att finnas internationella kanaler.
Det finns matsalar både på första och andra våningen, där dagens alla måltider kommer att serveras. Maten lagas inte på plats, utan levereras fryst från leverantören Romy foods och värms sedan upp i köket. Det kommer inte att serveras något fläskkött, men i övrigt är det en varierad meny med såväl internationell mat som svensk husmanskost.
- Vi gör vissa anpassningar men samtidigt så är vi ju i Sverige. Det kommer att serveras ärtsoppa och pannkakor också, säger Anders Hedqvist.
Nya gäster på det gamla hotellet
Mälarblicks dubbelrum är tillfällig tillflyktsort för människor som har tvingats lämna sina hemländer. På tisdagen hälsades de välkomna till Strängnäs.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!