Europaskolan har blivit med nytt gymnasieprogram. Det heter modern humanities, alltså modern humaniora, och är en spetsutbildning i samhällskunskap och historia.
17 elever samlades i ett av klassrummen på måndagsmorgonen för upprop och information.
– De bildar klassen EU16 tillsammans med humanistiska programmet och artes samhälle. De läser de flesta ämnena tillsammans men så kommer det att bli föreläsningar och studiebesök bara för mod hum, säger programansvariga läraren Johan Sandell om det nya programmet som förkortas just så.
Det som skiljer det nya programmet från vanliga samhällsprogram är fördjupningskurser och specialkurser. Bland annat står demokrati och mänskliga rättigheter på schemat, precis som konflikt och samarbete.
Under vårterminen i trean väntar en resa till New York, för att bland annat besöka FN:s högkvarter.
– Europaskolan lämnar Europa! Men New York känns som en förlängning av Europa och dessutom är det ju världens huvudstad, säger Gunnar Elworth, även han programansvarig lärare.
Är resan ett lockbete? Jodå, medger Gunnar Elworth, men den är också välmotiverad.
– Andra spetsutbildningar har haft svårt att få många sökande så vi kände att vi var tvungna att göra något som sticker ut. Vi förstår att det är lockande att få åka till New York, men det är ingen tramsig resa utan en resa med många studiebesök som kommer att gynna våra elever.
De 17 eleverna är i huvudsak Strängnäsbor men i klassen finns också några med litet längre resväg. Anna Hejdenberg från Södertälje är en av dem.
– Fast det är inte så långt, det tar bara 25 minuter med tåget. Jag hade hört talas om Europaskolan, att det är en bra skola. Och så hörde jag om den här speciella utbildningen på en gymnasiemässa. Jag är intresserad av konflikter i världen, så det här är ett perfekt program för mig, säger hon.