En nyckelförändring är att föräldrar nu kan överlåta föräldradagar till fler personer i barnets närhet. Tidigare var det bara möjligt att överlåta dagar till make, maka eller sambo, men nu kan det ges till nästan vem som helst, exempelvis mor- och farföräldrar eller nära vänner. Detta är tänkt att underlätta särskilt för ensamstående föräldrar och stjärnfamiljer att hantera vardagen.
Alla med en egen sjukpenninggrundande inkomst, SGI, kan vara föräldralediga med andras barn, och ersättningen baseras på ens egen SGI. Det innebär också att storasyskon och bonussyskon som har en egen anställning kan vara föräldralediga med sina småsyskon.
Jeanette Bouvin Nygren i Strängnäs lever i en så kallad bonusfamilj tycker att de nya reglerna är bra.
– Jag har ett otroligt stort åldersspann på mina barn. Och det har absolut hänt att mina äldre barn, vid lättare sjukdomar, har fått vara hemma med sina yngre syskon om jag exempelvis har behövt åka iväg på jobbmöten. Så de här nya bestämmelserna, gällande föräldraledighet öppnar upp möjligheter för fler familjer och underlättar även för dem som redan kämpar med att få vardagen att gå ihop. Dels genom att då äldre syskon kan vara hemma med sina yngre syskon, men även andra närstående.
Totalt kan 90 dagar överlåtas. Föräldrar med delad vårdnad kan ge bort 45 dagar var. Föräldrarna bestämmer själva om dagarna som överlåts ska vara på sjukpenningnivå eller lägstanivå.
– I mitt fall skulle jag känna mig tillräckligt trygg med att låta både mor och farföräldrar samt mina två stora barn vara föräldralediga med mina mindre barn. Sen handlar det såklart om mognadsnivå på barnen och där kan jag ju bara tala för mig själv och hur det ser ut hos oss, säger Jeanette Bouvin Nygren.
En annan förändring är att antalet dubbeldagar, då båda föräldrarna kan vara lediga med barnet samtidigt, fördubblas från 30 till 60 dagar. Dessutom förlängs perioden för när dessa dubbeldagar från barnets första tolv månader till 15 månader. Detta ska ge föräldrar större flexibilitet och möjlighet att vara hemma tillsammans med sitt barn under en längre tid.
För arbetsgivare innebär dessa förändringar att de kan förvänta sig fler ansökningar om föräldraledighet, även från anställda som inte är föräldrar till barnet. Ansökningar om ledighet med överlåten föräldrapenning ska hanteras på samma sätt som ansökningar om föräldraledighet från föräldrar.