Strängnäs kommun ska få nya riktlinjer mot korruption och jäv

Under onsdagen ska kommunstyrelsen ta ställning till om kommunen bör anta nya riktlinjer mot korruption, mutor och jäv. Ingenting nämns om den uppmärksammade visselblåsarutredning som gjordes 2023 eller den granskning om förhållandena vid en kommunal enhet som köpte tjänster för miljoner av chefens nära anhöriga, som tidningen publicerade i somras.
Inte heller innehåller förslaget något om konsekvenser ifall inte riktlinjerna följs.

Strängnäs kommunhus. Bilden är ett kollage.

Strängnäs kommunhus. Bilden är ett kollage.

Foto: Henrik Montgomery (TT)/Anna Hübsch

Strängnäs2024-09-17 15:21

Det var i mars tidigare i år som tidningen skrev om att jäv konstaterats inom Strängnäs kommun efter en visselblåsarutredning från 2023, vilket SVT Sörmland var först med att rapportera om.

I juli kunde sedan tidningen avslöja att en verksamhet inom kommunen i Strängnäs köper tjänster av enhetschefens nära anhöriga för miljoner. Detta samtidigt som ett av avtalen bara var muntligt och att det saknas dokumentation kring upphandlingen, vilket krävs enligt lag.

I en intervju om granskningen påpekade kommunstyrelsens ordförande, Jacob Högfeldt (M), till tidningen att nya riktlinjer för jäv var på gång till hösten.

"Det är så politiken agerar på visselblåsarutredningen, och det tycker jag är bra", sa han då till tidningen om granskningen.

Den 30 maj 2024 presenterades förslaget om nya riktlinjer. Men varken visselblåsarutredningen från 2023 eller tidningens granskning togs upp som en anledning till att riktlinjerna nu ska uppdateras. 

Däremot står det i förslaget om beslut: "Riktlinjen är nu nästan nio år gammal och har därför reviderats". Trots att det tidigare inte ens funnits något datum på när den borde ses över.

I de nya riktlinjerna framkommer det att bland annat: "Strängnäs kommun har en nolltolerans mot korruption och mutor". Något som inte finns med i kommunens nuvarande riktlinjer från 2015.

Vad konsekvenserna blir för om en kommunanställd inte följer de nya riktlinjerna framgår dock inte tydligt. I det nya styrdokumentet står bland annat att läsa: "Riktlinjerna ska kunna användas som stöd för att göra diskussionen levande i organisationen i arbetet med att förhindra och förebygga korrupt beteende bland medarbetare och förtroendevalda".

Efter kommunstyrelsen går ärendet om de nya riktlinjerna vidare till kommunfullmäktige för beslut om det ska antas.

Karta: Strängnäs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!